Opinió

Som 10 milions

Compromís de territori

El sector vitivinícola ha desenvolupat una estratègia turística sobre el paisatge que es veu amenaçada

Després de tancar l’episodi amenaçador del projecte de la línia de molt alta tensió (MAT) que havia de travessar el Penedès per portar energia des d’Aragó fins a Barcelona, ha arribat el moment de posar les dades sobre la taula. En aquest moment, les xifres demostren que el Penedès és una de les zones de Catalunya que han mostrat menys compromís amb la transició energètica del país. I, ara, l’administració local i comarcal vol revertir aquesta situació.

Malgrat la gran quantitat d’empreses que s’han interessat per instal·lar plaques solars a l’Alt Penedès aprofitant les vinyes, en alguns casos abandonades a causa de la crisi del preu del raïm, sembla que aquest impuls no ha estat suficient per generar la mateixa energia neta que es genera en altres comarques. També hi ha hagut empreses que han analitzat la possibilitat d’instal·lar plaques solars a les vinyes per garantir ombra als ceps durant els mesos més calorosos. Però cap d’aquestes iniciatives no ha reeixit. La majoria dels pagesos tenen clar, de moment, que la planta té necessitats que són difícilment combinables amb la producció industrial d’energia solar.

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès s’ha mostrat predisposat a liderar el canvi que ha de fer la comarca, però per fer-ho haurà de fer front a un debat intens que ha centrat l’atenció del sector primari i de les entitats i agrupacions ecologistes de la zona durant anys.

El sector vitivinícola ha desenvolupat, a més, en l’última dècada tota una estratègia turística vinculada al paisatge i el territori que veu determinats projectes d’energia sostenible com una amenaça per a la seva subsistència. Des del sector agrari s’ha reclamat de totes les maneres possibles el desenvolupament d’un model energètic que permeti incorporar l’energia neta també com una oportunitat per democratitzar aquest sector. Però els interessos de les grans empreses i la imposició del model tradicional no ha permès avançar encara en aquest sentit.

En els últims anys, alguns ajuntaments de la comarca ja han començat a analitzar la constitució de comunitats energètiques. De fet, el Consell Comarcal no descarta aquesta via en alguns polígons o barris d’alguns municipis per incentivar la producció d’energia verda i promoure, alhora, la preservació dels paisatges vitivinícoles.

I, en el cas dels particulars, si bé hi va haver un primer impuls que va abocar a la instal·lació de plaques als terrats i les teulades, ara sembla que la tendència ha entrat en una fase d’alentiment. Potser ha arribat l’hora de plantejar els models d’autoconsum i les comunitats energètiques com a models de futur i obrir la porta de l’energia verda a un nou model econòmic dins d’aquest sector. El Penedès és una zona on la ciutadania està intensament compromesa amb el territori i el paisatge. L’energia neta és el futur, però sense càrregues innecessàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]