Articles

I ara, també el 'Financial Times'

El diari Finan­cial Times, en un arti­cle sig­nat pel seu cor­res­pon­sal a Madrid, alerta que l’Estat espa­nyol “difícil­ment pot per­me­tre’s” donar tanta auto­no­mia als seus governs “regi­o­nals” men­tre “s’enfonsa en la recessió més pro­funda que es recorda”. El text apro­fun­deix en l’argu­ment, denun­ci­ant que les “llengües i dia­lec­tes” i la “burocràcia” que “impo­sen” Cata­lu­nya, Euskadi i Galícia fan més difícil que hi hagi inversió estran­gera a Espa­nya. “Ni Char­les de Gau­lle ni els seus suc­ces­sors no hau­rien tole­rat mai que es pro­mo­gues­sin ofi­ci­al­ment tan­tes llengües i dia­lec­tes a Espa­nya avui”, rebla el Finan­cial Times, per aca­bar cri­ti­cant les “ambai­xa­des a l’ombra” de la Gene­ra­li­tat.

El diari econòmic falla en la seva visió de la situ­ació política i econòmica cata­lana i, cosa que encara és més pre­o­cu­pant, se suma a la visió anti­au­to­no­mista de la dreta libe­ral madri­le­nya i de part de l’esquerra pro­gres­sista que, d’un temps ençà, qüesti­ona les polítiques d’immersió lingüística o de pro­moció del català de la Gene­ra­li­tat. És imper­do­na­ble que un diari com el Finan­cial Times sigui tan poc curós en la seva infor­mació, però el cert és que després del que també va publi­car The Eco­no­mist, pot­ser hem d’assu­mir que, com a país, tenim un seriós pro­blema de comu­ni­cació.

La imatge d’una Cata­lu­nya que perd posi­ci­ons en tots els indi­ca­dors econòmics s’està impo­sant en els dia­ris de més influència inter­na­ci­o­nal. I la idea que Espa­nya ha anat massa lluny en el procés de des­cen­tra­lit­zació política, també. Els mit­jans de comu­ni­cació més espa­nyo­lis­tes estan este­nent una visió frívola de les neces­si­tats de des­pesa de les comu­ni­tats autònomes, i en canvi no qüesti­o­nen l’excés de recur­sos que queda en mans d’una admi­nis­tració –la de l’Estat– que ha per­dut bona part de les com­petències en pres­ta­ci­ons soci­als, les que cos­ten més diners. En una crisi com l’actual, que la població acabi donant la culpa de la situ­ació al pretès mal­ba­ra­ta­ment de la Gene­ra­li­tat és pre­o­cu­pant. Hi ha molta peda­go­gia a fer en les elits inter­na­ci­o­nals perquè no aca­bin cre­ient-se la pro­pa­ganda política d’aquells que ens volen mal des d’Espa­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.