la tribuna

El Pla E. i la capacitat dels ajuntaments

Els ajuntaments han entès que aquesta és una magnífica oportunitat per fer millores als municipis

Aquest Pla tampoc no és ni de bon tros part del necessari finançament municipal; la batalla pel finançament just pels municipis és una altra que hauria de tenir una resolució amb la nova llei d'hisendes locals

Al llarg d'aquest mes d'abril han d'estar en marxa les obres cor­res­po­nents al Fons Esta­tal d'Inversió Local, cone­gu­des com el pla E. El Pla va tenir un ini­cial rebuig de les for­ces de l'opo­sició en el seu tràmit par­la­men­tari. Men­tre el PP blas­mava el pro­jecte al·legant que no tin­dria cap efec­ti­vi­tat, que posa­ria en evidència la supo­sada poca capa­ci­tat ope­ra­tiva dels ajun­ta­ments i gene­rant dis­cus­si­ons tan bizan­ti­nes com la superfícies del car­tell de les obres. Argu­ments que la rea­li­tat ha des­men­tit amb escreix. Altres par­tits, bàsica­ment PNB i ERC qüesti­o­na­ven -no sense un part de raó- que aquest recur­sos hau­rien d'haver estat vehi­cu­lats a través del cor­res­po­nents governs naci­o­nals. Sigui com sigui la rea­li­tat és que alcal­des i ajun­ta­ments de totes les ads­crip­ci­ons polítiques, mal­grat els seus líders esta­tals hagues­sin estat crítics o no, han optat majo­ritària­ment (més del 99 % s'hi han aco­llit) per dema­nar la part del fons que els cor­res­pondrà, ente­nent que era una magnífica opor­tu­ni­tat per posar en marxa obres de millora dels muni­ci­pis i con­tri­buir a pal·liar l'atur en el sec­tor de la cons­trucció que és un dels més afec­tats en aquests moments i segons les pre­vi­si­ons també en un futur imme­diat.

I és evi­dent que el Pla E no resoldrà l'atur en la seva tota­li­tat però per una banda pot arri­bar a ocu­par més de 200.000 per­so­nes i per altra banda pot evi­tar la des­trucció, també, d'un nom­bre impor­tant de llocs de tre­ball mul­ti­pli­cant l'obra pública. Són més de 30.000 pro­jec­tes que abas­ten temes molts diver­sos en l'àmbit físic de les ciu­tats que supo­sa­ran una millora en ser­veis bàsics dels muni­ci­pis en temes tan diver­sos com són les bibli­o­te­ques, els cen­tres soci­als i cívics, les millo­res medi­am­bi­en­tals o la millora de l'espai urbà. Aquest Pla tam­poc no és ni de bon tros part del neces­sari finançament muni­ci­pal; la bata­lla pel finançament just pels muni­ci­pis és una altra que els ajun­ta­ment plan­te­gen amb fer­mesa i que hau­ria de tenir una reso­lució amb la nova llei d'hisen­des locals que està en fase d'estudi. Aquesta és una mesura con­jun­tu­ral que seria interes­sant que tingués una segona edició segons l'evo­lució de l'atur. Una mesura que ha con­ci­tat una valo­ració posi­tiva per parts dels alcal­des i ha grei­xat la maquinària d'adju­di­cació d'obra pública i el que és, també, impor­tant en un paga­ment a les empre­ses fixat amb rapi­desa. Gene­rar o man­te­nir uns llocs de tre­ball amb una ocu­pació pro­duc­tiva d'obra pública per millo­rar les ciu­tats en bene­fici, òbvi­a­ment, de la ciu­ta­da­nia.

El Pla E ha demos­trat per altra banda que la col·labo­ració entre l'estat i els ajun­ta­ments a través de la con­cer­tació pot donar excel·lents resul­tats des de la con­fiança i des de l'entesa en la pri­o­ri­tat, però el que és impor­tant és que un cop més s' ha evi­den­ciat la capa­ci­tat dels ajun­ta­ments de res­pon­dre a un repte impor­tant com era posar sobre la taula pro­jec­tes en poc temps i pro­jec­tes útils. Això demos­tra que els ajun­ta­ments tenen una bona car­peta de pro­jec­tes pre­pa­rats i estu­di­ats per millo­rar la con­di­ci­ons dels pobles i ciu­tats. Aquesta res­posta ràpida i eficaç anul·la el dubte sobre la capa­ci­tat dels muni­ci­pis per res­pon­dre a les neces­si­tats i cal cele­brar també que admi­nis­tra­ci­ons com les dipu­ta­ci­ons - almenys algu­nes- hagin posat la seva capa­ci­tat tècnica a ges­ti­o­nar pro­jec­tes com a suport als ajun­ta­ments.

Aquests 8.000 mili­ons d'euros que gene­ra­ran obres i llocs de tre­ball hau­rien de sumar-se, mai subs­ti­tuir, a la pròpia inversió muni­ci­pal ja pre­vista; hau­rien de ser­vir per mul­ti­pli­car aquest esforç de manera sig­ni­fi­ca­tiva. Entès, el Pla E com una inversió paral·lela a la pròpia dels pro­jec­tes muni­ci­pals tindrà aquesta volun­tat de sumar a l'esforç que ja fan els ajun­ta­ments amb la seva pròpia pro­gra­mació d'acords amb els plans de man­dat o pro­jec­tes de govern.

L'apor­tació de recur­sos als ajun­ta­ments en forma d'injecció a la rea­lit­zació d'obra pública ha donat una bona opor­tu­ni­tat de com­bi­nar la cre­ació i man­te­ni­ment de llocs de tre­balls amb una millora de les ciu­tats com una mesura més en el con­junt de les quals s'han de pren­dre per pal·liar pri­mer i després superar la crisi. La con­cer­tació entre admi­nis­tra­ci­ons com en aquest cas i en el sec­tor con­cret de la cons­trucció pot aju­dar a fer pos­si­ble aquesta superació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.