Articles

Una soprano a l'hangar

Si ho va veure en Carles Santos, es devia desesperar. Quina idea més desaprofitada! Ell, que ha protagonitzat un concert per a moto i piano o, tal com ho explica, una còpula entre una moto de trial i un piano de cua, s'hauria donat al diable si l'haguessin convidat a l'acte. Jo tampoc no hi era. Per tant, les referències que en tinc les he espigolat de la premsa i la televisió, lamentablement força incompletes.

Em refereixo a la inauguració del nou hangar de l'aeroport de Barcelona, una espai immens que permet reparar avions de talla XXXL i fer-ne el manteniment. El moment culminant no van ser els discursos, sinó l'entrada a l'hangar de la Dama de Elche, un Airbus 340 d'Iberia que es veia quasi de joguina en la vastitud de la nova gran nau. Mentrestant, sonaven Puccini i Gounod.

D'això en diuen maridatge entre la música i l'aeronàutica. Però no és el nom de la cosa sinó la cosa mateixa allò que crida l'atenció. Quan la Dama de Elche va entrar parsimoniosament a l'hangar, una soprano va cantar àries d'òpera acompanyada per un pianista que feia el que podia amb un piano vertical. L'un i l'altra estaven encabits en un racó i, pel que s'aprecia als vídeos emesos, la música divagava en la buidor mentre els presents es movien com formiguetes d'un niu esgarriat. Diuen que l'actuació musical volia aprofitar les bones condicions acústiques de l'hangar, però això no és cert. Si fos així, hi haurien posat cadires perquè la gent escoltés un recital com Déu mana. No, la pobra soprano cantava mi struggo e mi tormento amb un verisme autèntic, perquè ningú no li feia cas.

Quants anys dura una carrera de piano? Quantes dificultats s'han de vèncer per cantar òpera? No serveixen de res els esforços, el talent, l'art ni l'emoció quan la música és un simple ornament, un soroll de fons, com un piano bar sepultat per les converses i els drings dels cubalibres. Per això van ser ben poques les informacions que esmentaven la soferta soprano de l'hangar. Si es volia fer ressaltar la seva presència, era ben fàcil, només havia de cantar despullada. De fet, ni tan sols caldria que fos soprano.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.