Articles

Cronòfags

Una de les qüesti­ons que pre­o­cupa més els ciu­ta­dans és la gestió del temps. La sen­sació de no arri­bar, de no tenir temps per res, de fer tard a tot arreu, de no dis­po­sar del temps neces­sari per a la vida fami­liar, per a la for­mació intel·lec­tual, per al lleure o les matei­xes acti­vi­tats labo­rals és una cons­ta­tació estesa de manera crei­xent. El ritme de la vida quo­ti­di­ana s'ha acce­le­rat. La intro­ducció de les noves tec­no­lo­gies estal­vien temps, perquè fem més acti­vi­tats amb menys temps i més còmoda­ment. Adqui­rir una entrada de tea­tre, impri­mir la tar­geta d'embar­ca­ment o bé com­prar per inter­net són acti­vi­tats que ens per­me­ten gua­nyar temps. Amb aquest temps, però, encara fem més acti­vi­tats, de tal manera que rara­ment és emprat per a la dis­tensió, la con­tem­plació o, sen­zi­lla­ment, el lleure.

L'acce­le­ració de la vida és un fet que tots els ana­lis­tes han mos­trat rei­te­ra­da­ment. Con­ju­guem molts verbs al llarg d'una jor­nada, devo­rem el temps que ens és donat, però ens és molt difícil apren­dre a fruir-lo, a degus­tar-lo i, més encara, a gau­dir-ne. El movi­ment lent és, en certa manera, una reacció a aquesta cul­tura de la velo­ci­tat, una revo­lució silent. Pobles i ciu­tats s'afe­gei­xen a la ini­ci­a­tiva del movi­ment lent que, a la vegada, aposta pel decrei­xe­ment, per la vida tran­quil·la i aus­tera, superant la deriva cap al con­su­misme.

Hi ha acti­vi­tats huma­nes que reque­rei­xen, necessària­ment, la len­ti­tud. Tenir cura d'una per­sona gran, edu­car un mar­rec, fer créixer un arbre, acom­pa­nyar el procés de dol d'una per­sona, pair els fra­cas­sos i des­en­certs, dige­rir cor­rec­ta­ment les victòries i els èxits són pro­ces­sos que, fins i tot en la nos­tra soci­e­tat veloç, reque­rei­xen temps. Sense temps no es poden desen­vo­lu­par cor­rec­ta­ment. El tre­ball d'orfe­bre és subs­tituït per una pro­ducció en sèrie i l'acti­vi­tat arte­sa­nal, per una fabri­cació anònima i cons­tant.

Aquesta mala gestió del temps té con­seqüències nefas­tes en el procés edu­ca­tiu, però també en el camp de les rela­ci­ons huma­nes. Edu­car una per­sona reque­reix temps, dedi­cació, constància, repe­tició dels mis­sat­ges una i altra vegada, perquè sola­ment amb la repe­tició aca­ben calant en l'ànima. La cura de la relació també exi­geix temps. Amb tot, el temps s'ha con­ver­tit en un bé intan­gi­ble molt pre­uat. Es busca el pro­fes­si­o­nal veloç, com­pe­tent i barat, que pugui garan­tir el pro­ducte amb el mínim de temps pos­si­ble i satis­fer, d'aquesta manera, la distància entre el desig i l'objecte de desig. Aquesta cul­tura no per­met créixer len­ta­ment cap obra, perquè no li deixa temps per créixer, ni ocasió per madu­rar. La con­seqüència final és un pro­ducte insuls, buit, irre­lle­vant, con­dem­nat a des­a­parèixer abans de néixer. Tot enve­lleix amb cele­ri­tat i el que ahir era nove­tat esdevé una anti­ga­lla al cap de poc.

Urgeix una nova gestió del temps per­so­nal i pro­fes­si­o­nal, però men­tre l'única ide­o­lo­gia que domini el pano­rama sigui el guany econòmic, qual­se­vol espai de temps dedi­cat a acti­vi­tats no ren­di­bles és con­si­de­rada estèril. El nou ésser que emer­geix és un cronòfag, un devo­ra­dor de temps, que con­ver­teix la seva agenda en una cursa d'obs­ta­cles, en un espai per omplir, quar­te­rar, clas­si­fi­car i jerar­quit­zar, en un ter­ri­tori per treure'n el màxim ren­di­ment.

De tant en tant, però, el cronòfag pren distància del ritme i s'adona de tot allò que es perd men­tre viu sota la tira­nia de la velo­ci­tat. Aquesta parada l'obliga a pen­sar com ges­ti­o­nar el seu temps i quina acti­vi­tat cal jerar­quit­zar en la seva vida quo­ti­di­ana. Plan­tar cara a la tira­nia del ren­di­ment pro­duc­tiu i per­me­tre's el luxe de per­dre el temps, de fruir d'una tarda, de gau­dir d'una con­versa, de jugar amb els fills és gai­rebé un pecat, però un pecat molt neces­sari per retro­bar el gust de la vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.