Opinió

els fils d'ariadna

L'oblit

És molt probable que la integritat psicològica i fins i tot la saviesa radiquin en una dosi equilibrada de coneixement i oblit. Cal recordar la importància de l'oblit

Els lec­tors de l'Odis­sea saben que la flor de lotus enco­mana l'oblit. Després de sal­par de Troia, arros­se­gats per vents des­fa­vo­ra­bles, Ulis­ses i els seus homes anco­ren davant la costa de l'illa dels lotòfags. Ulis­ses envia tres expe­di­ci­o­na­ris a ins­pec­ci­o­nar l'illa. Un cop allà els tres guer­rers tas­ten la flor de lotus que els hos­pi­ta­la­ris habi­tants de l'illa els han ofert. L'extra­or­dinària dolçor melosa d'aque­lla planta els trans­porta a un com­plet estat d'amnèsia: els guer­rers obli­den qui són, la seva missió, la pàtria..., i només volen que­dar-se a viure a l'illa que els acull com si esti­gues­sin a din­tre la bom­bo­lla pro­tec­tora d'un somni bon­homiós.

És molt pro­ba­ble que la inte­gri­tat psi­cològica i fins i tot la savi­esa radi­quin en una dosi equi­li­brada de conei­xe­ment i oblit. Cal recor­dar la importància de l'oblit. Sense un mínim d'oblit es fa impos­si­ble sub­sis­tir a les rup­tu­res amo­ro­ses, a les ofen­ses, als fra­cas­sos, al rela­xa­ment moral que l'èxit pot com­por­tar, als errors pro­pis, als remor­di­ments, a l'obli­gació de no sen­tir-se per­ma­nent­ment cul­pa­ble. Primo Levi i Jorge Semprún, des de pols opo­sats però simètrics, encar­nen una metàfora ferotge de la importància de l'oblit. Levi deci­deix rela­tar i rela­tar-se per escrit la pròpia experiència als camps de con­cen­tració nazis. Con­seqüència: Levi no pot con­viure amb l'espi­ral atroç de la seva pròpia ree­la­bo­ració de l'experiència. La memòria el des­tru­eix. Semprún, en canvi, abraça “l'amnèsia voluntària” i renun­cia a l'escrip­tura: “Habría sido impo­si­ble sobre­vi­vir a la escri­tura. Tenía que ele­gir entre la escri­tura y la vida, y opté por la vida”.

Pro­mo­guts per l'Agència Espa­nyola de Pro­tecció de Dades s'han ini­ciat els pri­mers tràmits judi­ci­als per exi­gir que Goo­gle reco­ne­gui el “dret a l'oblit” i esborri con­tin­guts que con­dem­nen de per vida tants i tants ciu­ta­dans. Segu­ra­ment un món just només s'asso­lirà quan siguem capaços fins i tot d'obli­dar d'una manera natu­ral. És a dir, d'obli­dar que obli­dem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.