Articles

¿Una realitat virtual?

Un dels grans pro­ble­mes de com­prensió de la nos­tra rea­li­tat naci­o­nal i política és l'estra­bisme sis­temàtic de l'opinió pública. A casa nos­tra, els mit­jans refe­rei­xen la sen­sació d'un cert sen­ti­ment de mal­trac­ta­ment a Cata­lu­nya des del cen­tre, tot seguint els postu­lats de Witt­gens­tein, que, d'altra banda, mos­tra la seva fatiga davant la crítica insistència dels cata­lans fins al punt de refu­giar-se en un “¡que se vayan de una vez!” en boca dels qui es neguen a enten­dre i assu­mir con­seqüències de l'anàlisi. Defor­mada la per­cepció de la rea­li­tat i reu­bi­cada la seva pers­pec­tiva en un altre angle, la con­clusió s'aco­moda als seus pre­ju­di­cis soci­als, històrics o polítics. A més a més, la defor­mació subs­tan­cial de la història d'Espa­nya afe­gida al tri­om­fa­lisme de con­fon­dre el món cas­tellà amb l'hispànic des­di­buixa l'enorme apor­tació cata­la­no­a­ra­go­nesa. Es vol igno­rar l'existència de dues naci­ons, Por­tu­gal a banda, uni­des (o con­fe­de­ra­des segons la depu­rada i escru­po­losa sen­si­bi­li­tat de la casa d'Àustria) en el nou estat modern dels Reis Catòlics amb uni­tat dinàstica, no pas política, cosa que no implica una osmosi de dues cul­tu­res dife­ren­ci­a­des, que revi­fa­ran al s. XIX amb les guer­res car­li­nes i llur defensa radi­cal i armada d'una fora­li­tat que cas­te­llans i Bor­bons van esban­dir d'ençà d'Almansa.

L'il·lus­tre his­pa­nista italià Gae­tano Chi­ap­pini, de la Uni­ver­si­tat de Florència, amb qui m'uneix una relació fra­ter­nal des de 1964, amb força seny em deia la set­mana pas­sada: “Nunca pensé que eran vie­jos tiem­pos del tiempo que hemos tenido la suerte de ver y escuc­har...”. Sens dubte, a Cata­lu­nya i a Espa­nya hom regressa a aquei­xos vie­jos tiem­pos de debat essen­ci­a­lista, al meu parer inne­ces­sari si hagués exis­tit un estudi pon­de­rat de la història. La cas­te­lla­nista decan­tació de tan­tes òpti­ques enfos­queix la rea­li­tat i la des­vir­tua en el pit­jor dels sen­tits pel fet que esta­bleix unes per­cep­ci­ons vir­tu­als impos­si­bles de casar al cen­tre i a la perifèria. Amb­dues, doncs, es dis­so­cien en lloc de cer­car-hi la com­prensió, en l'accepció filosòfica del con­cepte. Aquests vie­jos tiem­pos són per al cen­tre l'absurda sacra­lit­zació d'una Espa­nya gran i única post­fran­quista, al mateix temps que supo­sen per a la perifèria (Cata­lu­nya, País Valencià i les Illes) una menys­va­lo­ració de llurs genètiques dins l'Estat espa­nyol modern. La coo­pe­ració cata­la­no­a­ra­go­nesa també va adduir la part cor­res­po­nent; per què avui trac­ten d'igno­rar llur iden­ti­tat tan res­pec­ta­ble com legítima?

Aquei­xos ‘tiem­pos vie­jos' que a Chi­ap­pini amb Paul Valéry els fa “un tanto difícil pen­sar en el futuro” són les pre­mis­ses d'un temps i d'un espai com a categòrica i rigo­rosa reflexió. Per què negar la perifèria i els seus gens ori­gi­na­ris? Seria fac­ti­ble, en un supo­sat fede­ral amb Por­tu­gal, reduir les seves arrels històriques a causa de la nova hipotètica rea­li­tat? Si no és així, per què tant de neguit en refe­rir-se a la Cata­lu­nya actual, immo­lada en un sacri­fi­cial esforç soli­dari que, de manera indi­recta, afa­vo­reix el des­con­trol andalús dels abu­sos pres­su­pos­ta­ris i els seus fan­ta­si­o­sos drets històrics? Si en el supo­sat por­tuguès el somni alli­be­ra­dor ha estat el recurs al sebas­ti­a­nisme (la memòria d'un rei que desen­vo­lupà Por­tu­gal enfront dels anhels absor­bents de Cas­te­lla), en el cas català ben bé poguera ésser aqueix emo­ci­o­na­lisme de la inde­pendència, referència quasi onírica que cada dia més embarga nous sec­tors de la ciu­ta­da­nia. Tam­poc això, ara per ara, seria rea­lista o real. Amb tot, el pro­blema no radica en el que és, sinó en el que es per­cep. L'emo­ci­o­na­li­tat ten­deix a la defor­mació exa­ge­rada, a la mag­ni­fi­cació d'unes per­cep­ci­ons des de la con­dició perifèrica de qui les per­cep. Avui, Madrid és l'excés i, en con­seqüència, una temp­tació a la injustícia (Germà Bel); igual que el País Valencià evi­den­cia la defor­mació del sen­ti­ment gre­ga­rista del cen­tre cas­tellà o madri­leny, al qual agrada ser­vir, o del qual pretén ser­vir-se, segons les teo­ries del senyor Boluda, líder empre­sa­rial valencià esta­blert amb la seva navi­li­era en un Madrid sense mar, o del ban­quer Ignasi Villa­longa. Eren tiem­pos vie­jos.

Fet i fet, cen­tra­lit­zar-se tot clau­su­rant el senyal de TV3 esdevé tan ridícul com pen­sar que tot l'uni­vers social català com­par­teix avui l'afany inde­pen­den­tista. La feréstega crisi econòmica agu­ditza les con­tra­dic­ci­ons a Cata­lu­nya molt més que no pas quan el dar­rer estadi de l'emo­ci­o­na­li­tat davant la solució inde­pen­den­tista es xifra en la quan­ti­fi­cació econòmica de les seves con­seqüències, segons la tesi de molts ana­lis­tes: l'argu­ment usual “España nos exprime, nos cuesta cara, no nos retorna lo que mere­ce­mos...”. D'aquí a l'“España nos roba”, només un pas. I tam­poc aqueixa resul­ta­ria la veri­tat com­pleta, com ben bé sabien els bur­ge­sos del s. XIX amb llur revo­lució indus­trial tar­dana; ens vàrem equi­vo­car en les con­clu­si­ons: es trac­ta­ria d'una visió vir­tual més que no pas real. I allò vir­tual sem­pre enga­nya per la seva pròpia essència. Millor que refle­xi­o­nem tots ple­gats; els uns i els altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.