Opinió

LA TRIBUNA

Fukushima i el futur estat català

Un dels falsos mites de l'energia nuclear és que ens facilita la independència i autonomia respecte del petroli i el gas. Aquesta fraudulenta constatació ha penetrat en sectors de l'independentisme

El col·lapse nuclear de Fukus­hima tindrà unes con­seqüències enor­mes sobre l'opinió pública inter­na­ci­o­nal reforçant els argu­ments dels eco­lo­gis­tes crítics envers aquesta tec­no­lo­gia de mort. El des­as­tre del Japó podria expan­dir, en cas de fusió del nucli, la radi­o­ac­ti­vi­tat per tot el Pacífic, con­ta­mi­nant atols para­disíacs i escam­pant l'estronci 90 (que es fixa als ossos en lloc del calci); el cesi 137 (que es fixa en lloc del potassi) i el iode 131 (que es fixa a la tiroi­des). Les explo­si­ons d'hidro­gen que han oca­si­o­nat la catàstrofe van ser pro­vo­ca­des per una debi­li­tat que tenen tots els reac­tors nucle­ars: la reacció del zir­coni que envolta les bar­res d'urani amb l'aigua.

I ens hem de pre­gun­tar: si tenim tan­tes altres for­mes de pro­duir elec­tri­ci­tat amb recur­sos reno­va­bles i nets, com dei­xem que el lobby nuclear domini el món i mani­puli tants comu­ni­ca­dors? Com podem per­me­tre tan­tes fal­se­dats sobre l'ener­gia nuclear eme­ses com a veri­tats científiques en els mit­jans de comu­ni­cació? És que no en tenim prou, amb els efec­tes pro­vo­cats per les fui­tes de Three Mile Island (1979) i Txernòbil (1986) –aquest 26 d'abril es com­pli­ran els 25 anys–, i a Cata­lu­nya amb l'incendi i clau­sura de Van­dellòs I (1989)? Hem d'espe­rar una catàstrofe més pro­pera per reac­ci­o­nar?

Un dels fal­sos mites de l'ener­gia nuclear és que aquesta tec­no­lo­gia ens faci­lita la inde­pendència i auto­no­mia res­pecte del petroli i el gas. Aquesta frau­du­lenta cons­ta­tació ha aca­bat pene­trant també en molts sec­tors de l'inde­pen­den­tisme català.

Em pre­o­cupa que el nos­tre inde­pen­den­tisme tin­gui un com­po­nent pro­nu­clear, ani­mada per deter­mi­nats sec­tors sobi­ra­nis­tes i líders d'opinió de CiU, Rea­gru­pa­ment, ERC i SI (desitjo que mino­ri­ta­ris). Aquests sec­tors con­si­de­ren que l'ener­gia nuclear que hem here­tat del fran­quisme (per objec­tius de caire mili­tar) podria ser útil per a la for­ta­lesa d'un futur estat català.

Cal un debat rigorós

Aquest oxímoron (“inde­pendència atòmica”) cal acla­rir-lo. L'ener­gia nuclear com­porta una dependència extra­or­dinària del càrtel de l'urani, de la tec­no­lo­gia i de la banca estran­gera. Així ho va enten­dre el movi­ment anti­nu­clear dels anys vui­tanta, quan va llui­tar per impe­dir que la Chev­ron nord-ame­ri­cana iniciés pros­pec­ci­ons uraníferes a les nos­tres comar­ques. Ho vaig docu­men­tar en l'assaig Cata­lu­nya sota el perill de l'urani junt amb els científics Pere Car­bo­nell, Oriol Cabré i Josep Puig.

El des­as­tre del Japó, esde­vin­gut en una de les soci­e­tats tec­nològica­ment més avançades del món, ha de com­por­tar un rigorós debat a nivell euro­peu i naci­o­nal. I els par­tits inde­pen­den­tis­tes l'hau­rien de recla­mar al nos­tre Par­la­ment. No obli­dem que els reac­tors d'Ascó I i Ascó II estan assen­tats sobre unes mar­gues guixíferes expan­si­ves i no allu­nyats de la falla geològica de l'Ebre (fets reco­ne­guts pel mateix Con­sejo de Segu­ri­dad Nuclear).

El Japó, que va patir els geno­ci­dis d'Hiros­hima i Naga­saki, ens col­peix nova­ment en el segle XXI sobre les impli­ca­ci­ons morals i ètiques de l'ener­gia atòmica. El patri­o­tisme a par­tir d'ara s'haurà de vin­cu­lar també amb el futur de les cen­trals nucle­ars. Ho hem de fer a Cata­lu­nya como ho farà tota la soci­e­tat civil dels països nucle­a­rit­zats de la Unió Euro­pea. Es tracta d'un tema cab­dal que afec­tarà la super­vivència de les futu­res gene­ra­ci­ons.

L'incre­ment del sen­ti­ment inde­pen­den­tista és con­seqüència d'una espo­li­ació fis­cal però també d'una impo­sició energètica d'un Estat espa­nyol que ens hipo­teca a un model de soci­e­tat cen­tra­lista, mili­ta­rista i tec­nocràtic. Quan els anti­nu­cle­ars dels anys setanta i vui­tanta parlàvem d'elec­tro­fei­xisme ens referíem a les màfies que ens obli­guen a viure en aquest model.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.