Opinió

Carpe diem

El retorn de Wallis

‘El discurs del rei' ens ha recordat com Jordi VI va arribar al tron després de l'abdicació del seu germà Eduard, fa 75 anys, per amor... a Wallis Simpson. Una divorciada que va fer trontollar la monarquia britànica. Ara, amb la boda de Guillem a prop, s'ha subhastat llenceria seva, Madonna en prepara una pel·lícula i tenim biografies. Està de moda

“No tens ni idea de com de difícil és repre­sen­tar tota una vida un gran amor”. La frase s'atri­bu­eix a Wallis Simp­son, que ha pas­sat a la història del segle XX per la seva relació amb l'home que va dei­xar un tron per casar-s'hi. El tri­omf d'El dis­curs del rei als Oscar ha fet recor­dar el sotrac que va patir Jordi VI quan el seu germà va pren­dre la dràstica decisió. L'enllaç d'Edu­ard està d'actu­a­li­tat per la pròxima boda de Gui­llem, el fill de Lady Di i d'un príncep, Car­les, que un dia també va deci­dir casar-se amb una altra divor­ci­ada, però aquesta, britànica.

Cami­lla i Wallis. Diuen els biògrafs de Wallis que no es volia casar. Cami­lla Parker Bow­les (fan de la vida tran­quil·la i aris­tocràtica) sem­bla que tam­poc. Per la pri­mera, con­ver­tir-se en amant del rei era més que sufi­ci­ent per dur la vida que volia, plena de luxes, així que quan Edu­ard va renun­ciar al tron va tirar un gerro con­tra la paret de ràbia (ho explica Cris­tina Morató a Divas rebel­des). Wallis sabia que es con­ver­ti­ria en una exi­li­ada en gàbia d'or, cul­pada pel sotrac ins­ti­tu­ci­o­nal. Si el futur de Cami­lla com a reina està per veure, el de la divor­ci­ada nord-ame­ri­cana estava claríssim. Era ine­xis­tent i per això Edu­ard va abdi­car. Tant se l'esti­mava?

Secrets d'alcova. Com una dona poc atrac­tiva, de veu cri­da­nera, de 35 anys i con­for­ta­ble­ment casada, va ena­mo­rar un príncep ben plan­tat i fal­di­ller? Era una gran amfi­tri­ona, ele­gant i intel·ligent, però també s'ha dit que el pas per Shan­gai la va fer experta en arts amatòries, i que a Edu­ard li atreia el seu caràcter domi­nant. Des del prin­cipi va con­ver­tir l'hereu en el seu gos­set fal­di­ller. “Tenien una mena de relació sado­ma­so­quista”, diu el biògraf d'ell, Phi­lip Zie­gler. Però la gran dependència pot arri­bar a avor­rir: “Com una dona pot con­ver­tir-se en l'imperi d'un home?”, va arri­bar a dir Wallis.

En què s'assem­bla a Kate? Nas­cuda a Bal­ti­more el 1896, va tenir una infància benes­tant però solitària, un pri­mer marit alcohòlic, aven­tu­res a la Xina amb com­pa­nyies mas­cu­li­nes nazis (més tard l'FBI sos­pi­tarà del seu col·labo­ra­ci­o­nisme) i èpoques més o menys dures fins que va arri­bar el matri­moni amb Mr. Simp­son i reca­lar al Lon­dres d'Edu­ard. Se l'acusa d'acti­tuds despòtiques, d'ego­isme, i de ser capaç de bus­car-se un acom­pa­nyant jove, gai i frívol per ale­grar-se la vida al cos­tat d'un marit sense corona i cada dia més avor­rit. A banda de ser les dues ple­bees, poc s'assem­bla a Kate Midd­le­ton, la bella, ama­ble i insípida néta de miner que el mes que ve es con­ver­tirà en dona de Gui­llem, però molts volen tro­bar-hi simi­li­tuds. Per exem­ple, en la roba. Però… seria capaç la futura jove de Car­les de col·locar-se el ves­tit lla­gosta sur­re­a­lista de Dalí i Schi­a­pa­re­lli tal com ella ho va fer? El més estrambòtic que se li coneix és el mode­let de negres trans­parències amb què va lli­gar-se el seu promès a Saint Andrews, sub­has­tat per 90.000 euros fa uns dies. Wallis no va tenir estil defi­nit, com Jackie Ken­nedy, però tri­ava en els millors atte­li­ers de París. I Kate, a par­tir d'ara amenaça amb ves­tir només moda bri­tish, Vic­to­ria Beck­ham inclosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.