Opinió

Sempre guanyen els mateixos

Una simple qüestió d'actitud

Un cop aquí, cal acceptar les múltiples evidències i no perdre ni un minut més rumiant-les. Sí, la garrotada supera l'estètica. Sí, no hi ha dret, la vida i el futbol són així. Sí, han arribat al tram decisiu justos, justos. Sí, el maligne ho és tant com imaginàvem quan planta paranys miserables. Sí, la seva estratègia global ha estat encertada en plantejar els quatre partits in crescendo, pressionant a qui havia de pressionar en el moment adient. Sí, les lesions han fastiguejat la maquinària blaugrana, que precisa perfecció a les peces per arrabassar. El que abans queia al peu, ara marxa per centímetres. El rebot guanyat, ara és perdut. La passada entre les cames rivals, s'ha tornat rebuig. La combinació a velocitat de llampec s'ha alentit. Ho resumeix Guardiola: el Real Madrid s'ha tornat favorit en el duel de la Champions perquè es tracta de passar a la final, ves quina obvietat. Si fos per impressionar al món, ja sabem qui ho ha fet i qui ho tornarà a fer quan descansi el cap i el cos: els estetes del Camp Nou, el millor equip mai vist, malgrat que aquell que les sap clavar allà on fan mal digui que ara no és campió en vigència i tampoc no se li pugui negar. Traure de polleguera entra dins dels ingredients. Mai de la vida es faria servir aquí en una recepta, mai ho empraríem en un plat, però, ves per on, és el pa que s'hi dóna. Aquesta lliçó queda apresa.

El que no cal aprendre per exageració característica en la mentalitat nadiua és calcular encara quants punts queden per alçar la el trofeu de la lliga. Si us plau, quina falta de confiança cap a aquells que han protagonitzat els millors anys de la centenària vida blaugrana. Com tampoc cal esquinçar vestes i creure que ja no existeixen recursos per capgirar l'actual situació d'igualtat en les apostes. La tornada és al Camp Nou, immens avantatge. I avui, amb ets i uts, cansaments i lesions, tot resulta una simple qüestió d'actitud mental, de veure's superior en la creença, el missatge i en el que representa allò que escenifiques al terreny de joc. Tampoc en futbol, no n'hi ha, de dogmes, però deixar en Pep, els seus col·laboradors i jugadors sense marge de resposta significa la més gran injustícia que mai no hagi comès la massa social culer.

I si es perd, això és esport. L'estil, sí, és innegociable.

COM ELL SOL Ara que ja té la copa i el madridisme el venera com si fos el messies, no cal pla B. Per tant, ja diu que s'hi troba millor i més content. Tret d'algun terrabastall, la final de Mestalla és la manta que li tapa qualsevol nyap. Ja no cal escapar cap a Itàlia o Anglaterra al·legant que el futbol espanyol és una dictadura blaugrana. Ara, tot el que demani li serà concedit. Ningú no li reclamarà que jugui a futbol. Ha estat capaç d'aturar la manifesta hegemonia catalana i això és glòria per a ells. Se la sap ben llarga. És murri com ell sol.
FIDELS A L'ESTIL Cal continuar fidels a l'estil, al model i al planter, sense trontollar. El Madrid pot fitxar a dojo, per això és el poder fàctic de l'Estat. El Barça, no. Ha de filar prim i no ampliar el deute. Aleshores, a pujar nois del B –que n'hi ha per donar i per vendre–, a ser imaginatius amb els reforços de baix cost i a confiar en els que han portat el club i l'equip fins aquí. No hi ha cap més sortida. Trencar l'equilibri d'aquesta plantilla resultaria un sacrilegi. Neguitejar per perdre un o dos títols, imperdonable.
ANALOGIES En els darrers dies han estat constants les analogies entre política i futbol, comparatives entre el que representen ara Barça i Madrid traspassats al terreny de les idees. Com és històric costum, els blaugrana no es mouen gaire del terreny democràtic, de diàleg, obert i tolerant, però el Madrid s'ha tancat en banda cap al totalitarisme. Tot s'hi val si justifica la victòria. Francament, veure com la majoria dels seus seguidors acaten aquesta consigna genera calfreds i desesperança.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.