Articles

Legals?

“L'Estat continua tenint
la paella pel mànec en el finançament. Els diners i la recaptació són seus, i disposa de la capacitat de dir com i quan reparteix bestretes”

L'estira-i-arronsa sobre el fons de com­pe­ti­ti­vi­tat s'allarga. Com tan­tes altres recla­ma­ci­ons cata­la­nes en finançament o com­petències, les dis­cus­si­ons inter­mi­na­bles, les moci­ons i con­tra­mo­ci­ons par­la­mentàries, les decla­ra­ci­ons i con­tra­de­cla­ra­ci­ons de la classe política per­me­ten omplir titu­lars fins que una altra polèmica subs­ti­tu­eix l'ante­rior. La moció d'aquesta set­mana al Congrés dels Dipu­tats que pre­te­nia recla­mar el paga­ment d'una bes­treta pel fons de com­pe­ti­ti­vi­tat del 2011 era per­fec­ta­ment inútil, més enllà de visu­a­lit­zar de nou l'abso­luta sub­missió del PSC al PSOE. De fet, real­ment algú s'ha sorprès d'aquest vot?

La moció era inútil, perquè, encara que s'hagués apro­vat, el Minis­teri d'Eco­no­mia la podria incom­plir amb total tran­quil·litat. De fet, l'Estat no té cap obli­gació legal de fer una bes­treta pel fons de com­pe­ti­ti­vi­tat. Només té l'obli­gació de fer efec­tiu el paga­ment a par­tir del juny del 2013, quan s'haurà liqui­dat l'exer­cici 2011. La llei del finançament apro­vada la tar­dor del 2009 només obliga a fer bes­tre­tes per la resta de fons del sis­tema de finançament; i amb la liqui­dació defi­ni­tiva, dos anys després, s'abona o es cobra la diferència si les bes­tre­tes no es cor­res­po­nen amb la liqui­dació.

Curi­o­sa­ment, i mal­grat no tenir-ne obli­gació, el 2009 i el 2010 sí que es va avançar aquest fons de com­pe­ti­ti­vi­tat, i a més es va fer de manera molt gene­rosa. La mateixa llei per­me­tia, en una dis­po­sició tran­sitòria, fer-ho també per a l'any 2011, però sense ser obli­ga­tori.

La dotació del fons de com­pe­ti­ti­vi­tat està fixada per la llei en 2.572, 5 mili­ons d'euros i s'actu­a­litza d'acord amb el crei­xe­ment anual dels ingres­sos tri­bu­ta­ris de l'Estat. Aquest fons es repar­teix entre totes les comu­ni­tats que en són bene­ficiàries, és a dir, les que, una vegada s'ha apli­cat el sis­tema de finançament, que­den per sota del finançament per càpita ajus­tat mitjà. De fet, fins que no hi hagi la liqui­dació defi­ni­tiva del sis­tema aquest juny no sabrem amb total segu­re­tat qui­nes seran les comu­ni­tats bene­ficiàries. Però en prin­cipi es tracta de Cata­lu­nya, el País Valencià, les Illes Bale­ars, les Canàries i Madrid. Múrcia també apa­reix en algu­nes esti­ma­ci­ons.

Bé, doncs el 2009 la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya va cobrar 936 mili­ons d'euros pel fons de com­pe­ti­ti­vi­tat, un 70% dels 1.337 mili­ons esti­mats per la Gene­ra­li­tat. I el 2010 va ingres­sar 1.000 mili­ons d'euros, el 85% dels 1.176 mili­ons esti­mats. Aques­tes esti­ma­ci­ons són molt pro­ba­ble­ment a l'alça. Els estu­dis econòmics publi­cats xifren en una for­qui­lla entre 700 i 900 mili­ons d'euros el que li toca­ria a Cata­lu­nya d'aquest fons. Els famo­sos 1.450 mili­ons d'euros, esti­mació de l'excon­se­ller Cas­tells per al 2011, sem­blen una xifra total­ment fora de la rea­li­tat. Algú de debò pot creure que Cata­lu­nya cobrarà 1.450 mili­ons d'un fons que per a totes les comu­ni­tats autònomes pot repar­tir uns 2.700 mili­ons d'euros, amb un repar­ti­ment que cal­cu­larà l'Estat?

Però, bé en el dar­rer tram de la legis­la­tura, l'ante­rior govern va poder inflar el pit amb unes esti­ma­ci­ons de guanys del sis­tema de finançament con­si­de­ra­bles, que incloïen bes­tre­tes a l'alça (l'ajut del “govern amic” al PSC) i simu­la­ci­ons a par­tir d'esti­ma­ci­ons de crei­xe­ment de l'eco­no­mia i dels ingres­sos tri­bu­ta­ris total­ment irre­als. Aquest mes de juny, amb la pri­mera liqui­dació del model, la cor­res­po­nent a l'exer­cici 2009, Cata­lu­nya sabrà quants diners ha de retor­nar a l'Estat per les bes­tre­tes mal cal­cu­la­des del finançament i del fons de com­pe­ti­ti­vi­tat del 2009. Això sí, en còmodes ter­mi­nis, de 60 mesos.

De fet, amb el fons de com­pe­ti­ti­vi­tat, l'Estat, collat per les ins­ti­tu­ci­ons inter­na­ci­o­nals per reduir el dèficit públic de les admi­nis­tra­ci­ons, fa una jugada molt cínica: dotar els 2.700 mili­ons d'euros que hom cal­cula que es des­ti­na­ran al fons de com­pe­ti­ti­vi­tat per al 2011 als seus pres­su­pos­tos, sig­ni­fi­cava més des­pesa per a l'Estat i, per tant, serien 2.700 mili­ons d'euros més de dèficit que acu­mu­la­ria l'estat. I què fa l'estat? A l'àmbit inter­na­ci­o­nal, tras­passa la res­pon­sa­bi­li­tat de l'incom­pli­ment dels objec­tius de reducció del dèficit públic a les comu­ni­tats autònomes, per con­ver­tir-les en mal­ba­ra­ta­do­res que no com­plei­xen la reducció del dèficit pac­tada.

Legal? Sí, sens dubte, la lega­li­tat espa­nyola, a la qual s'ha con­tribuït des de Cata­lu­nya, votant afir­ma­ti­va­ment un Esta­tut d'Auto­no­mia on l'Estat con­ti­nua tenint la pae­lla pel mànec en el finançament, està del seu cos­tat. Els diners i la recap­tació són seus, i dis­posa de la capa­ci­tat de dir com i quan repar­teix bes­tre­tes. El poder de nego­ci­ació és exclu­si­va­ment del govern espa­nyol. Men­tres­tant, ens podem entre­te­nir amb moci­ons i reso­lu­ci­ons...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.