Articles

Sempre guanyen els mateixos

Una cançó eterna de Cole Porter

Si el genial Cole Porter hagués compost ara la immortal balada You're the top, inclouria el Barça entre aquelles meravelles del món comparables a la seva estimada musa, a qui dedicava la cançó. Deuen recordar l'eterna tornada: «You're the top, el Museu del Louvre; ets la millor, la Mona Lisa..» I així, llarga llista de floretes inigualables, venerades per tothom sense excepció. Aquests dies corre per internet, vista per milions de persones, la peripècia desesperada d'El Tano Pasman, a punt de petar-li el cor al sofà mentre sofria pel seu River, abocat a l'abisme de la B. En un moment de paroxisme, l'home prega als seus futbolistes «tres passades seguides, ja no 28 com fa el Barcelona, només tres tristes passades». El top mundial de referència, blaugrana. A Roma, Luis Enrique, només de saludar, ja ha de driblar la pressió perquè ve d'on ve. De miracles, no en pot prometre, l'asturià. Màxim, jugar a l'atac al país del catenaccio, que ja és dir molt. Emular el Barça? Paraules majors, ragazzi. A Alemanya, la premsa ha catalogat el sorprenent Japó, finalista del mundial femení, «com el Barça, però amb les ungles pintades». De portes enfora, collita contínua de llorer, encens i glòria. No cal ni jugar. El record perdura, com el bon perfum.

Per sort seva, Cole Porter feia música a Broadway, en altres temps i ben lluny. Si ho fes ara i a casa, li passarien les ganes de fer romàntics romanços. Aquí tot és molt més pedestre. Semblem nens atrapats a l'embús de cotxes preguntant al pare conductor «quan arribarem?» cada dos minuts, tips d'esperar Cesc i Alexis, esgotats de sentir «ara, ara» de directius com a mentida pietosa. És costum arrelada pagar sempre el que vol l'altra banda, i fins que no s'afluixi la mosca exigida, haurem d'esperar a posar-nos cardíacs de criticar els preus pagats, excessius quan ningú ni té ni mou un ral en aquesta general bancarrota. Mentre el món baveja només de sentir el nom admirat, els nadius patim, remuguem, vivim instal·lats en la queixa perpètua. I quan ens diem que no tenim remei per pocs objectius, ni capaços som de prendre'ns-ho de conya. Ans al contrari: Encara ens emprenyem més. Aquí, Cole Porter hauria escrit òperes, ben carregades de tragèdia, destí i morts tremendes. Ni a la glòria, no estem còmodes.

UN exemple Parella de jubilats escocesos, guanyadors de 185 milions del fantàstic pot de l'Euromilions. Primera mesura dels afortunats: llogar una llotja privada al Camp Nou per seguir el seu club preferit. Una altra mostra de l'enlluernament general pel Barça. Si la directiva no posa fi al dèficit en un tres i no res, val més que s'ho faci mirar. Poden prendre'ns-ho com a demagògia, però ells són els economistes coneixedors de les lleis de mercat. Evidentment, la marca Barça és avui un pou de petroli per explotar.
GAMPER Ja tornem al tradicional punt anual en què toca vessar unes quantes llàgrimes a la salut del trofeu Gamper. Enguany, però, val més estalviar-les. Sempre entra en el calendari amb calçador. Sempre s'honora la memòria del fundador de manera poc adient. Ara bé, enguany hi ha l'excusa de tres títols en joc que obligaran l'equip a picar pedra des de bon començament. Els turistes que vagin a l'estadi per veure el Nàpols es trobaran al davant una colla de suplents i jovenets representant el Barça.
SORIANO Per més destrossades que estiguin les caixes del futbol europeu, costa de creure que cap oferta per Soriano ultrapassa els tres milions d'euros, quan l'home acaba de marcar més de 30 gols a 2a. Ni un xeic àrab ni cap excepcional equip de sanejada economia, no semblen capaç d'apostar per un golejador contrastat, en el punt just de maduresa i amb camí per córrer. A sobre, és agraït, sap que el Barça l'ha recuperat del no-res i no posa cap impediment per marxar. Llavors, què falla en aquest cas?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.