Opinió

Reflexions polítiques d'estiu

Les lluites per assolir el poder, afegides a la desconnexió que habitualment tenen amb la militància, són la causa fonamental dels episodis de desestabilització dels partits anomenats de tradició catalanista

Que molts par­tits polítics viuen eta­pes de crisi és una evidència i que la ciu­ta­da­nia des­con­fia de la gestió dels polítics n'és una altra. Les raons poden ser mol­tes. La pri­mera pot ser perquè els màxims diri­gents es dei­xen por­tar per la con­vicció erràtica de creure's que conei­xen el que el país neces­sita i quina és la manera d'acon­se­guir convèncer els ciu­ta­dans perquè els facin con­fiança. En rea­li­tat igno­ren una cosa i l'altra; no obs­tant això, una vegada i una altra pequen de pre­sumpció, cosa que fatal­ment acaba des­mo­ti­vant la ciu­ta­da­nia i/o la mateixa militància, en com­pro­var com els diri­gents, un cop ins­tal·lats a la cúpula dels par­tits o del govern, el pri­mer que fan és apli­car allò que són les seves con­vic­ci­ons, des­fent i arra­co­nant els objec­tius asso­lits fins aquell moment, sigui pels ante­ri­ors diri­gents o per la gestió del govern sor­tint. En els dos casos, sense tenir en compte les neces­si­tats o exigències de les bases o de la ciu­ta­da­nia.

Si ens fixem en els par­tits que des de la Tran­sició s'han ano­me­nat de tra­dició cata­la­nista, lle­giu CDC, UDC, PSC, ERC i PSUC (avui esde­vin­gut ICV), que, a més, han for­mat part del govern de la Gene­ra­li­tat, sigui sota la fórmula de fede­ració interna (CiU), sigui per mitjà de coa­lició de govern (cas dels tres par­tits d'esquer­res), cap d'ells ha pogut evi­tar els epi­so­dis de deses­ta­bi­lit­zació interna, unes vega­des més agreu­jada i d'altres més suau. El factòtum fona­men­tal sem­pre ha estat el mateix: la lluita per asso­lir el poder, unes llui­tes que trans­cen­dei­xen fora de les parets dels par­tits i que, si les afe­gim a la des­con­nexió que habi­tu­al­ment tenen amb la militància i la ciu­ta­da­nia, pro­vo­quen el des­encís o, el que és pit­jor, la indig­nació dels ciu­ta­dans.

Seria del tot erroni creure que ara la crisi dels par­tits és només cosa del PSC i d'ERC. El fet que Con­vergència i Unió, com a fede­ració, gover­nin ple­gats i hagin asso­lit més poder que mai en les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons cata­la­nes no els alli­bera de les greus des­a­vi­nen­ces exis­tents en el si de la fede­ració, com també entre la massa de votants, pre­ci­sa­ment perquè des del govern s'han des­truït mol­tes de les expec­ta­ti­ves que s'havien gene­rat i que avui, mal­grat que insis­tent­ment vul­guin fer-nos creure que “ho fan per sal­var Cata­lu­nya”, són motiu de la més gran indig­nació per part dels sec­tors més des­a­fa­vo­rits de la soci­e­tat cata­lana. CiU pot­ser no detecta prou la crisi de cre­di­bi­li­tat que genera la gestió d'alguns dels con­se­llers, una gestió que s'assem­bla molt a la que apli­quen els mals empre­sa­ris quan no asso­lei­xen els objec­tius desit­jats: sense fer un estudi exhaus­tiu dels mals resul­tats, el pri­mer que fan és exe­cu­tar expe­di­ents de regu­lació de per­so­nal, per tal de reduir cos­tos sala­ri­als, quan –ben segur– amb un ajus­ta­ment equi­ta­tiu de la des­pesa i una gestió ben acu­rada no hau­rien d'arri­bar a mesu­res tan dràsti­ques.

Amb la des­feta elec­to­ral del 28-N del 2010, del PSC i, espe­ci­al­ment, d'ERC, aquests dos par­tits estan vivint una con­vulsió interna que es va visu­a­lit­zar encara més en les elec­ci­ons muni­ci­pals del 22-M d'enguany. Els dos par­tits no varen saber fre­nar la dava­llada i a hores d'ara tenen els seus pro­ces­sos con­gres­su­als veri­ta­ble­ment com­pli­cats. Men­tre els soci­a­lis­tes es deba­ten entre decan­tar-se per ser fidels a Cata­lu­nya o al PSOE, per als repu­bli­cans el pro­blema és més crític. ERC no ha sabut apli­car una fórmula de con­sens entre les famílies polítiques que els per­meti superar les llui­tes inter­nes entre els seus diri­gents. El nou pre­si­dent del par­tit i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, tot i el seu pres­tigi i bona capa­ci­tat comu­ni­ca­tiva, no sé si acon­se­guirà resol­dre satis­factòria­ment l'elecció del cap de llista per a les pro­pe­res legis­la­ti­ves. Si no ho acon­se­gueix degu­da­ment, la crisi d'Esquerra viurà un nou capítol i serà, de nou, el qui rebi la pata­cada el pro­per 20-N.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.