Opinió

ca montes

Cinc anys sense l'Anna

Va dedicar tota la seua vida professional a defensar la gent que més patia

Demà divendres farà cinc anys de l'assassinat al centre de Moscou d'Anna Politkóvskaia. Les circumstàncies de l'assassinat encara no han estat aclarides, com era fàcil d'esperar car difícilment un estat s'investiga a ell mateix. El que és pitjor, però, és que cinc anys després Rússia encara és més lluny de la democràcia i Txetxènia, tot i que no té guerra, és literalment un infern.

L'Anna era una persona extraordinària i probablement la millor periodista que mai no he conegut. Va dedicar tota la seua vida professional a defensar la gent que més patia i a denunciar les atrocitats del Kremlin, amb proves aconseguides a base d'un esforç ingent i de posar cada dia en joc la seua pròpia vida. Ho van intentar en diverses ocasions fins que ho van aconseguir.

La seua mort va provocar una allau de reaccions dins Rússia mateix i arreu del món, però resulta molt decebedor comprovar que passats els anys tots seguim acceptant Rússia com a soci i tragant amb les violacions constants dels drets humans que hi tenen lloc. Permetent-les.

Curiosament ens omplim la boca denunciant Bielorússia i sovint pense que ho fem amb el mateix afany amb el qual no denunciem Rússia. La raó, òbvia, d'aquest doble estàndard moral, d'aquesta hipocresia, és el gas i el petroli. Russos.

Quan fa uns mesos es va inaugurar el nou oleoducte pel nord rus cap a Alemanya, alguns van descobrir amb sorpresa que l'empleat de Gazprom encarregat del tema era un tal Gerhard Schöder, excanceller que havia estat d'Alemanya. Com ell hi ha centenars d'europeus influents que cobren sense cap repulsió moral d'aquesta empresa russa, convertida ja en el braç armat més poderós del Kremlin. D'un Kremlin que amenaça de tallar l'aixeta energètica a qui alce la veu per criticar el règim imperant, aquest règim que permetrà el retorn esperpèntic de Putin al poder. Una perspectiva insòlita i que causa una inquietud més que notable en redaccions com la de Nòvaia Gazeta, la revista d'Anna Politkóvskaia, que en onze anys ha vist morir assassinats nou dels seus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.