Opinió

Mort sense dalla

La imatge gràfica de la mort, que tradicionalment tenia a veure amb un espectre encaputxat i amb una dalla, ha caigut en desús. Només cal veure els paquets de cigarretes que (legalment) es venen en els estancs per comprovar que, al costat d'eslògans més o menys amenaçadors, la imatge gràfica de la mort, en l'actualitat, té a veure amb els efectes del càncer, per exemple, un melanoma espès i voluminós al sotabarba. Probablement, les autoritats sanitàries o els creatius devien pensar, en el moment de fer la publicitat, que la icona tradicional de la mort amb dalla resultaria incomprensible per a la majoria del ciutadans que han abandonat els àmbits rurals per desplaçar-se als àmbits urbans. A mi em sembla molt bé que els simbolismes es modernitzin i els tumors substitueixin les dalles si, així, tothom ho ha d'entendre millor. El que no em sembla tan bé és que sobre determinats hàbits socials no s'adverteixi o s'amenaci els ciutadans amb la imatge gràfica dels efectes que causen. Així, per exemple, crec que els vehicles amb capacitat d'excedir els límits legals de velocitat (és a dir, tots) haurien d'incorporar logotips en vinil amb fotografies de cossos atrapats entre la ferralla.

Les actes de casament o d'unió de fet, a banda de la lletra i el timbrat, haurien d'incloure imatges de la cònjuge passada a ganivet, amb advertiment de les autoritats sobre el fet que viure en parella pot ser causa de mort i com a reforç de les campanyes contra la violència masclista.

En les oficines bancàries i en els despatxos notarials, els contractes i les escriptures hipotecàries, a banda de la lletra petita, haurien d'incloure imatges de la misèria i de famílies senceres abandonant el domicili i convertint-se en sense sostre.

Els paquets i les bossetes de plàstic dels establiments de llepolies, situats a tocar de les escoles i que saturen de sucre tota la població infantil fins a l'adolescència, haurien d'incloure la imatge de l'obesitat i de la diabetis, amb mares despertant els seus fills de bon matí amb la injecció de la insulina a punt. Els auriculars haurien de portar associada la imatge de l'audiòfon; els accessos a les zones turístiques de platja, la imatge del càncer de pell; els punts de venda d'alcohol, la imatge del fetge gras o cirròtic...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.