tomb de ravals
«Mantecaus»
Uns populars elaboradors i venedors de pa han ampliat negoci apostant també per la fabricació i comercialització de gelats en locals propis. Assessorats per una coneguda agència de publicitat i comunicació han batejat la nova marca amb el nom de Mantekau, així escrit amb ca. Es tracta d'un tribut a la peculiar manera d'anomenar els gelats a Reus. Els nostres pares i avis encara fan servir amb tota naturalitat aquesta expressió no normativa però molt arrelada en el parlar reusenc. Al mateix Mercadal, on ara trobem dues noves gelateries amb terrassa inclosa, fa dècades hi plantava un carro de gelats un home que intentava seduir la clientela tot repetint la cantarella de «mantecauet, geladet, de la fàbrica del Sisquet». També podem referir-nos al desaparegut Cal Picó, tocant al Campanaret. Un establiment on fa anys encara despatxaven orxates, uns pals de gel artesans amb gustos de maduixa i menta que, si no l'erro, quan era petit valien 5 o 10 pessetes, i unes taronges de bescuit embolicades amb paper de cel·lofana de color vermell. El gremi continua ben representat pels dos locals que regenten una mateixa família d'origen valencià a pocs metres de distància, un al carrer Llovera i l'altre al raval Santa Anna. Malauradament a la plaça del Prim hi abunden les caixes i bancs que han anat substituint aquells bars i cafès que mai no tancaven i que ens expliquen que eren escenaris de mítiques timbes i tertúlies acompanyades de les millors menges i beuratges. Però almenys, al rovell de la ciutat, els reusencs ens podem continuar delectant amb els mantecaus que anys ha ens acompanyaven al velòdrom i ara ens fan més plàcid el tomb de ravals, especialment quan recrua la calor. Si abans predominaven els talls de gelat amb galeta a banda i banda, ara les refrescants cremes omplen cucurutxos i terrines.