Opinió

Com els holandesos

Em demanen sovint quin és el millor sistema sanitari a emular. La resposta és complicada, ja que requereix matisacions, però a grans trets em pronuncio pel sistema holandès

Ja en un arti­cle ante­rior vaig fer al·lusió en aquest mateix espai a altres sis­te­mes de pro­tecció social (Com els ale­manys, es titu­lava) a la recerca de coor­di­na­des de referència noves en la rede­fi­nició de l'estat del benes­tar al nos­tre país. Avui ho vol­dria fer res­pecte del sis­tema de salut.

Em dema­nen sovint quin és el millor sis­tema sani­tari a emu­lar. La res­posta és com­pli­cada, ja que reque­reix mati­sa­ci­ons, però a grans trets em pro­nun­cio pel sis­tema holandès. Amb població més gran que Cata­lu­nya, però encara de grandària menor que la de molts altres estats euro­peus, i una ciu­ta­da­nia rela­ti­va­ment homogènia, el model holandès té algu­nes carac­terísti­ques que crec que val la pena con­si­de­rar: és fle­xi­ble (te dues vies de finançament), es mos­tra capaç de dis­cri­mi­nar les pres­ta­ci­ons segons cost-efec­ti­vi­tat (i comu­nica el paquet bàsic amb el com­ple­men­tari d'acord amb aquell cri­teri de pri­o­rit­zació), dóna senyals de preus (pri­mes, copa­ga­ments) en la uti­lit­zació dels ser­veis, i manté res­pon­sa­bi­li­tats indi­vi­du­als explícites din­tre d'un sis­tema de com­petència regu­lada. Es tracta, per altra banda, d'un sis­tema d'afi­li­ació obli­gatòria (públic, sense opció de sor­tida –no per­met asse­gu­rança alter­na­tiva abai­xant impos­tos al ciu­tadà) però per­met ser­veis sub­mi­nis­trats per diver­ses asse­gu­ra­do­res sense ànim de lucre, sota estricta regu­lació pública, que con­trac­ten pro­fes­si­o­nals majo­ritària­ment autònoms i que tre­ba­llen en equip.

Els ciu­ta­dans que incom­plei­xen aquesta obli­gació d'afi­li­ació, o són il·legals al país, tenen accés a un nivell mino­rat de ser­veis, de bene­ficència (altra­ment, si fos­sin iguals, per què con­tri­buir?). La cober­tura uni­ver­sal s'estén a un paquet bàsic estàndard força generós (més ampli que el que tenim a casa nos­tra). El que conté es defi­neix per cri­te­ris de cost-eficiència amb el con­sell d'una agència pública al res­pecte. Alguns trac­ta­ment es cobrei­xen par­ci­al­ment (tres intents per a la fer­ti­lit­zació in vitro) o en que­den exclo­sos (els pre­ven­tius, ja que es con­si­dera una res­pon­sa­bi­li­tat indi­vi­dual tenir cura dels estils de vida). La major part de la gent s'asse­gura com­ple­mentària­ment de manera voluntària (el den­tal pre­do­mina). L'asse­gu­rança per als gua­ri­ments de llarga durada està vin­cu­lada a la sanitària, i té una cotit­zació social obli­gatòria.

El sis­tema sani­tari es finança per con­tri­bu­ci­ons específiques vin­cu­la­des a la renda i a través de pri­mes comu­nitàries (cadascú a la mateixa asse­gu­ra­dora paga el mateix sense diferències d'edat ni de con­dició de salut). Els copa­ga­ments son gene­rals excepte per a l'atenció primària que es vol afa­vo­rir. Tots els adults supor­ten un paga­ment que està entre 170 i 670 euros com a màxim a l'any. La con­tri­bució vin­cu­lada a la renda és del 7,75% dels pri­mers 32.000 euros de renda anual gra­va­ble. Ho paguen els ocu­pa­dors pels emple­ats. Per a les altres cate­go­ries de tre­ba­lla­dors, la con­tri­bució és menor (no arriba al 6%). Exis­teix una prima uni­forme entre 80 i 100 euros al mes, que el govern paga per als joves per sota de 18 anys. La part que recapta l'estat la redis­tri­bu­eix després amb cri­te­ris capi­ta­tius ajus­tats pel risc pobla­ci­o­nal (que és el sis­tema que més incen­tiva la coor­di­nació assis­ten­cial) entre les asse­gu­ra­do­res lliu­re­ment ele­gi­des pels ciu­ta­dans, en sis­tema d'afi­li­ació oberta que no per­met dis­cri­mi­na­ci­ons. Aques­tes matei­xes asse­gu­ra­do­res son les que ofe­rei­xen cober­tura com­ple­mentària (i suple­mentària si algú vol, aquest última ja de manera lliure). Les enti­tats asse­gu­ra­do­res, atès el sis­tema de finançament que tenen, són els pri­mers interes­sats a posar l'atenció primària com a cri­bratge a la uti­lit­zació dels ser­veis. La ciu­ta­da­nia ele­geix asse­gu­ra­dora i després metge de capçalera din­tre d'aquesta. Aquests pro­fes­si­o­nals inde­pen­dents cobren en part per car­ti­lla i en part per acte o ser­vei, sepa­rant el cost de la con­sulta, la infer­me­ria, els pro­gra­mes i el tre­ball fora horari. Ells son qui després paguen la resta de per­so­nal (nor­mal­ment per salari) i assu­mei­xen els cos­tos ope­ra­tius. Els espe­ci­a­lis­tes dels ambu­la­to­ris tenen base als hos­pi­tals de la zona i tre­ba­llen en pràctica con­junta. Només els per­ta­nyents a hos­pi­tals uni­ver­si­ta­ris solen ser assa­la­ri­ats. Els cen­tres de cirur­gia ambu­latòria són molt comuns.

Exis­teix un sis­tema d'urgències amb horari estès de 5 de la tarda a 8 del matí a càrrec de met­ges de primària, finançats i ges­ti­o­nats des de la pro­xi­mi­tat dels ajun­ta­ments. Ells són els qui deci­dei­xen si cal o no que ingres­sin als hos­pi­tals. Els hos­pi­tals són enti­tats pri­va­des, de nou sense ànim de lucre, i la major part dels espe­ci­a­lis­tes són pro­fes­si­o­nals lliu­res orga­nit­zats en pràctica coo­pe­ra­tiva con­junta. Només una ter­cera part (els uni­ver­si­ta­ris) son assa­la­ri­ats.

La pro­visió dels gua­ri­ments de llarga durada es poden rebre a través d'un pres­su­post glo­bal –i el bene­fi­ci­ari deci­deix com el gasta–, o en ser­veis específics. Les cures pal·lia­ti­ves estan inte­gra­des i poten­ci­a­des en el sis­tema de manera ordinària. Per a la salut men­tal, també és el metge de capçalera qui fil­tra el malalt cap a la resta de pro­fes­si­o­nals. La regu­lació sobre qua­li­tat i segu­re­tat és força estesa i és la res­pon­sa­bi­li­tat de l'auto­ri­tat sanitària. Un ins­ti­tut públic empeny el canvi cap a la millor pràctica sobre la base de l'evidència dis­po­ni­ble.

Son claus de volta de tot el procés la funció explícita d'asse­gu­ra­ment (que avui a casa nos­tra rea­lit­za­rien els con­sor­cis públics inte­grats de proveïdors al ter­ri­tori, finançats amb base pobla­ci­o­nal), la lliure elecció –d'asse­gu­ra­do­res i capçale­res–, la com­petència regu­lada entre asse­gu­ra­do­res (qui ofe­reix més i millor a canvi del finançament esti­pu­lat, més enllà dels mínims del paquet estàndard, o en pri­mes com­ple­mentàries més atrac­ti­ves) i un èmfasi impor­tant a fixar la res­pon­sa­bi­li­tats indi­vi­du­als en els estils de vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.