Opinió

Teòrics bandejats: una esperança en el desert

Potser algun dia el pensament dels analistes compromesos amb conceptes com la dignitat humana o la igualtat
ens arribarà igual com ara ho fan
les arengues dels ‘neocons'

D'un temps ençà, som molts els ciu­ta­dans que copsem l'enga­nyifa dels eco­no­mis­tes de moda. Cada cop som més els qui escol­tem amb atenció les teo­ries alter­na­ti­ves, ela­bo­ra­des per sociòlegs i eco­no­mis­tes crítics, allu­nya­des dels mètodes d'anàlisi dels neo­li­be­rals omni­pre­sents als media.

Un dels més sig­ni­fi­ca­tius és el nord-ame­ricà Noam Chomsky, una magis­tral figura de les més relle­vants i més crítiques de l'actu­a­li­tat, eri­git sem­pre con­tra els sis­te­mes d'anàlisi basats en el campi qui pugui. Els ciu­ta­dans llecs en el conei­xe­ment dels críptics secrets dels mer­cats i els seus flu­xos, com jo mateixa, podem res­pi­rar amb un cert alleu­ja­ment quan lle­gim aquests teòrics que encara cre­uen que ens podem orga­nit­zar sense tenir com a déu suprem el miratge ano­me­nat diner.

De les teo­ries de Chomsky basa­des en la soci­e­tat con­tem­porània, n'han sor­git 10 estratègies de mani­pu­lació mediàtica, publi­ca­des a la revista Mana­gers Maga­zine i des­ti­na­des a fer-nos obrir la ment, sobre­tot davant les tram­pes del sis­tema.

Segons el lingüista, cre­a­dor de la gramàtica gene­ra­tiva, “la publi­ci­tat del sis­tema als mit­jans acom­pa­nya els pres­supòsits con­ve­ni­ents a les for­ces que domi­nen el món del diner”.

De les deu estratègies resulta espe­ci­al­ment interes­sant la segona, anun­ci­ada així: “ Crear pro­ble­mes i tot seguit ofe­rir solu­ci­ons.” Els exem­ples d'aquesta estratègia ens sem­blen ben fami­li­ars: “Dei­xar que es desen­vo­lupi o s' inten­si­fi­qui la violència urbana per tal que la cor­recció sigui reque­rida pel mateix poble.” L'altre exem­ple té més mala intenció, encara: “ Crear una crisi econòmica per accep­tar com un mal neces­sari el retrocés dels drets soci­als i el des­man­te­lla­ment dels ser­veis públics.”

D'una altra banda del món, la pro­fes­sora ita­li­ana de ciències polítiques i soci­o­lo­gia Dona­te­lla della Porta, en el dis­curs de fa uns quants dies a la Lon­don School of Eco­no­mics de Lon­dres, feia referència a un altre dels aspec­tes clau del món actual, tot citant unes parau­les del pre­si­dent del Con­sell Euro­peu, Her­man van Rom­puy, que, en una con­ferència del novem­bre pas­sat, s'havia refe­rit a la con­cepció de la democràcia. “Itàlia neces­sita refor­mes, no elec­ci­ons”, havia dit.

Durant la con­ferència, hi van inter­ve­nir estu­di­ants de filo­so­fia de tot Europa amb 95 tesis, que entre tot un seguit de pro­cla­mes feien així: “L'espe­rit anti­de­mocràtic impregna totes les estruc­tu­res de la Unió.” I con­ti­nu­a­ven: “No a una moneda comuna sense una democràcia comuna”, “no podeu equi­li­brar el pres­su­post amb un dèficit democràtic”. Van aca­bar amb un cant d'espe­rança: “Cre­iem que una altra Europa és pos­si­ble... Una Europa basada en els valors de la dig­ni­tat humana, la lli­ber­tat, la igual­tat i la soli­da­ri­tat i cons­truïda i pro­te­gida per veri­ta­bles ins­ti­tu­ci­ons democràtiques.”

Per part seva, el catedràtic d'eco­no­mia apli­cada, antic rec­tor de la Uni­ver­si­tat Com­plu­tense de Madrid, Car­los Ber­zosa, escriu a la revista Rebelión: “En els últims temps […] s'ha inten­tat fer callar per tots els mit­jans les dis­crepàncies, impo­sant el pen­sa­ment prin­ci­pal, que alguns han vol­gut ele­var a pen­sa­ment únic. Hi ha, però, enfo­ca­ments dife­rents i pro­pos­tes teòriques dife­rents.”

En un altre frag­ment cons­tata: “Els crítics són nom­bro­sos i no sola­ment sor­gei­xen de les files de l'hete­rodòxia, sinó també de l'ortodòxia. I encara que sovint par­tei­xen de supòsits teòrics dife­rents, coin­ci­dei­xen en les anàlisis de les cau­ses de la crisi i dels seus pos­si­bles remeis.” I acaba així: “Tot i la luci­desa dels seus enfo­ca­ments i anàlisi, el pit­jor és que pre­di­quen al desert.”

Pot­ser algun dia el pen­sa­ment d'aquests ana­lis­tes, com­pro­me­sos amb mots com la dig­ni­tat humana, la lli­ber­tat, la igual­tat i la soli­da­ri­tat, mots que repre­sen­ten con­cep­tes ben ban­de­jats en aquests moments, i ano­me­nats arcaics, pas­sats de moda i car­rin­clons, podrà arri­bar fins a nosal­tres com ens hi arri­ben les cons­tants aren­gues dels fla­mants neo-cons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.