Una llum d'esperança
Acostumats a haver d'escoltar tots els dimarts en el Consell Executiu de la Generalitat que calen mes reformes i més ajustaments; acostumats, els divendres, que les principals decisions del Consell de Ministres siguin les de rebaixar els drets socials; acostumats als anuncis de pujades d'impostos; acostumats a veure dades sobre l'augment de l'atur, i acostumats que el Banc Central Europeu no resolgui res...; acostumats a tanta penúria, estem preparats per a tot. Ens hem blindat per continuar enmig de tota la disbauxa financera i de tots els greuges haguts i per haver. Sovint convé un canvi de predicament com el que hem vist aquesta setmana. És un bàlsam poder escoltar personatges com ara el president del Parlament europeu, Martin Schulz, que en visita oficial a Barcelona anuncia que s'està preparant un canvi de direcció a la Unió Europea. No concreta, però intueix soroll de canvi.
Aquest socialdemòcrata alemany de 57 anys que ha estat alcalde del seu poble i que aspira a ser president de la Comissió Europea és un polític optimista que parla planer perquè l'entengui tothom: “Si vostès van al mercat a Barcelona i compren mig quilo de pomes paguen IVA. Si vostès van a la borsa de Barcelona i compren unes accions no pagaran IVA.”
Martin Schulz, amant de Cadaqués i de l'escriptor Jaume Cabré (Jo confesso) dóna consells des de la presidència del Parlament Europeu. Creu que s'haurien de gravar les transaccions financeres a la Unió Europea. Perquè no pot ser que el deute públic d'un país s'hagi de finançar mitjançant les retallades, quan tots aquells que han rebut ajuts públics no han de pagar impostos per les seves transicions europees.
Shulz presideix un dels parlaments més grans del món i difícil de coordinar. Està preocupat per la profunda crisi que afecta la Unió Europea fins al punt que avisa que la Unió pot fracassar. Malgrat tot, és un polític que fuig del pessimisme. Sense enganyar ningú, fuig de les amenaces de l'estil: tot va malament i pot empitjorar. Creu que els europeus hauríem de ser molt prudents. No dividir les nostres capacitats. És un polític que és decanta perquè Hollande guanyi les eleccions a França i que s'obri una nova era per poder canviar les polítiques europees.
Calen polítics amb visió de futur com ara Schulz, que, sense enganyar, fuig de les males notícies i aposta pel missatge positiu de la reactivació.