La CoLumna
Una ciència que avança
De fa temps l'informe Quiral analitza com els mitjans de comunicació informen sobre salut. Aquesta recerca i difusió de resultats és fruit d'una iniciativa conjunta de la Fundació Vila Casas i de l'Observatori de la Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra. El Quiral 2011 examina el tractament del càncer en premsa, ràdio, televisió i internet.
Hi ha una estadística que crida l'atenció en aquest document. És la relativa a l'evolució del nombre de textos que La Vanguardia ha dedicat al càncer des de l'any 1881 fins ara. S'hi observa una dada que obre interrogants. En els anys 20 i 30 pujà la inserció al diari de peces relatives a la malaltia. Aquesta atenció periodística baixà en els anys 40, no es reféu fins a temps recents, i assolí fites remarcables a partir del 2000.
Segur que aquestes dades tenen relació amb els avenços de la ciència mèdica. L'oncologia esdevingué disciplina el 1922, un moment d'embranzida dels tractaments específics. En els darrers vint anys el desplegament de la recerca especialitzada ha estat accelerat i reeixit.
La medicina és potser l'única ciència aplicada a usos professionals que progressa de debò, tant en la diagnosi com en la teràpia. No ho fan altres coneixements universitaris amb dimensió pràctica, com són l'economia o el periodisme. El fracàs històric de la ciència econòmica queda palès de manera desoladora en el desastre sense aturador que empeny el món cap a un forat negre que és molt més que una crisi. En els economistes domina un discurs descriptiu, més o menys encertat, de la catàstrofe. No diagnostiquen ni recepten.
Els periodistes encara ho fem pitjor. L'expansió galopant dels espais digitals ens desborda. Cal fer cas d'unes paraules de presentació d'Antoni Vila Casas en la presentació del Quiral 2011: les informacions insensates sobre salut se situen en posicions preeminents en els buscadors generals. Un dels reptes del periodisme és col·laborar amb el sector sanitari per dotar la xarxa de continguts responsables.