Opinió

opinió

Pactes contra natura?

No hi ha cap opció realment bona. Aleshores: eleccions, peti qui peti!

Un pacte es pot fer entre per­so­nes afins o no: aquest no és el pro­blema. Es pot pac­tar gai­rebé tot. L'impor­tant és saber ver­ta­de­ra­ment cada part el que pretén obte­nir, si la situ­ació pac­tada dona de sí per obte­nir-ho i si exis­teix el que es pretén obte­nir amb el pacte. És ben clar: la pro­blemàtica comença, en el cas dels pac­tes polítics, en haver de llui­tar braç a braç amb per­so­nes en les quals no es con­fia, no hi ha comu­ni­tat d'idees i, és més, les valo­ra­ci­ons que fan del pro­blema una i altra for­mació són dis­tin­tes.

Per enten­dre-ho, s'ha de tenir en compte que la major part de les man­can­ces dels par­tits a l'inici d'una legis­la­tura con­sis­tei­xen en la diferència –sovint impor­tant– que hi ha entre el que s'obté en acce­dir al govern i el que s'havia dit en les cam­pa­nyes elec­to­rals que s'obtin­dria. Càlculs gene­ro­sos, exa­ge­ra­ci­ons i l'eufòria en sen­tir les ova­ci­ons, sense pen­sar que els que aplau­dei­xen són la seva pròpia gent, i com que una vegada aca­ba­des les elec­ci­ons pocs hi ha que recor­din el que van dir uns i altres, es comença a esten­dre un sen­ti­ment de frus­tració del qual el cul­pa­ble sem­pre és el par­tit o grup amb el qual s'ha pac­tat. Si, per aca­bar-ho d'ado­bar, surt algun par­la­men­tari que parla pre­te­nent la pos­sessió de la veri­tat i s'escolta ell mateix amb plaer, el pro­blema creix. A tots els par­tits hi ha espècimens d'aquests, autènti­ques enci­clopèdies de la casuística, ora­dors més o menys bri­llants, els quals si arri­bes­sin al poder ho hau­rien de fer amb pan­ta­lons de cuir.

A les insi­nu­a­ci­ons fetes en les decla­ra­ci­ons, seguei­xen les ame­na­ces: “Si seguim així no dona­rem suport al pres­su­post”, diuen amenaçado­ra­ment, subs­tituït ben aviat per “No vota­rem el pres­su­post!”, que és l'inici de la dava­llada amb les acu­sa­ci­ons, recri­mi­na­ci­ons. És el moment de fer córrer la paraula temuda: “elec­ci­ons!”. Endeu­tats fins al coll i en moments difícils per endeu­tar-se més, unes noves elec­ci­ons cauen molt mala­ment.

Alguns veuen en la nego­ci­ació del pres­su­post un canvi d'ali­an­ces per al govern de Cata­lu­nya. Hi ha més d'una opció i real­ment cap de bona. Lla­vors: “Elec­ci­ons i peti qui peti!” Si, com és pre­vi­si­ble, s'obté una majo­ria abso­luta, es gua­nyarà una certa lli­ber­tat de movi­ments. No pas de tots, és clar. Sols la inde­pendència total, sense inter­pre­ta­ci­ons ni limi­ta­ci­ons de cap mena, és vàlida. Fulle­jant el 1932 ens recorda l'Esta­tut i l'Estat Català, la pre­sidència de Fran­cesc Macià, el 6 d'octu­bre de 1934 i l'última repre­sen­tació abans de la Guerra Civil, les elec­ci­ons de 1936. El que seguí després –havia com­plert 8 anys i ho recordo prou bé– va ser no sols la pèrdua d'una cos­tosa, tre­ba­llada i dis­cu­tida inde­pendència, sinó el tre­ball intens, san­gue­jant, de patri­o­tes cata­la­nis­tes que sovint van ser venuts en els pac­tes. Si ni amb la dona esti­mada molts no sur­ten bé, com voleu que sur­tin amb... La història es repe­teix. Espe­rem que les guer­res no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.