Opinió

Llistes electorals

Els partits polítics hauran d'acabar de perfilar aquest cap de setmana els noms de les llistes electorals tancades per elegir els candidats que participaran a les eleccions del 25 de novembre. Cal esperar que algun dia a Catalunya hi hagi una llei electoral que permeti llistes obertes. Que els candidats hagin de presentar prèviament el que s'anomena “concurs de mèrits” i el seu projecte com a diputat, i que el ciutadà, a banda de partits polítics, pugui votar persones concretes.

Avui passa a tots els partits: quan s'elabora l'elecció de candidats per anar a les llistes suposa un maldecap en els dirigents dels aparells dels partits. És difícil satisfer a tothom i difícil escollir els representants vàlids per ocupar un lloc que sovint és d'alta responsabilitat i sovint és senzillament perquè l'escollit s'assegui en un escó i voti allò que li diuen sense equivocar-se de botó.

En aquestes eleccions hi ha més corredisses que mai per anar a les llistes i obtenir un escó en un moment que tots els partits han intuït com a històric. Les corredisses per anar a les llistes s'han de contemplar com un fet positiu, ja que, malgrat que a la política hi pinten bastos, és bo que les persones s'hi vulguin engrescar per participar-hi. Tot i que també es pot participar sense exercir de parlamentari.

Estem en una campanya electoral que es contempla com a decisiva a diferència de l'avorriment de les anteriors, i de moment les enquestes que apareixen es veuen com a provisionals. Queden quaranta dies i això és molt de temps per fer pronòstics encertats.

Hi haurà 135 escollits, dels quals alguns hauran fet mèrits per anar-hi i d'altres voldran ser-hi com si es tractés d'una professió de per vida plena de privilegis. He vist veritables “punyalades” per anar a les llistes. De persones que si són rebutjades pel respectiu partit s'hi juguen el prestigi social i fins i tot el pa de cada dia perquè no tenen ni ofici ni benefici. D'altres deixen la seva professió i perden diners i hores en pro de la causa comuna i per voler millorar l'estat social.

En aquestes eleccions els candidats per anar a les llistes han intuït que serà una legislatura històrica en què han de passar moltes coses. Com sempre passa hi haurà personatges que havien lluitat per moments com els actuals i ho hauran de veure des de casa seva perquè els ha passat el signe del temps o perquè el partit de torn no els ha volgut...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.