Opinió

La columna

Tenim una diplomàcia

Més que mai convé fer-nos presents en el món cultural, acadèmic i professional d'arreu del món. Mancats com estem, encara, d'un aparell diplomàtic d'estat, cal confiar en els professors i intel·lectuals per projectar-nos cap enfora. Hem d'enfortir aquelles iniciatives que avui s'identifiquen sota el nom de “diplomàcia pública”.

Es tracta de fer palesa més enllà de l'àmbit nacional la producció de la recerca i dels alts estudis catalans. Cal fer-ho, és clar, en llengües de més abast que la nostra. Amb aquest fi, l'Institut d'Estudis Catalans difon des de fa dos anys una revista digital que presenta la versió en anglès d'articles publicats abans en català en revistes del camp de les ciències socials i la filosofia. És, a més, una bona manera d'esperonar que els nostres investigadors publiquin en català la seva obra sense por que no sigui avaluada a escala internacional.

Altrament, acaben de sortir dos llibres que encaixen en aquest servei supletori que la gent de la cultura presta de manera implícita a la projecció exterior de la nostra nació. Un és de Josep Maria Figueres: El periodismo catalán. Prensa e identidad. Un siglo de historia (1879-1984). Presenta el patrimoni periodístic del catalanisme als lectors d'Espanya i de l'Amèrica de llengua castellana. L'altre és d'Enric Satué: El diseño gráfico. Desde los orígenes hasta nuestros días. És un llibre d'interès universal que no ens ha de sorprendre que s'hagi escrit a Catalunya. El nostre país és una primera potència mundial en arts plàstiques, arquitectura i disseny. Satué –com Figueres en història de la premsa– és una autoritat en la matèria que tracta. Presentà la primera edició d'aquesta obra a Elisava, la primera escola de disseny que acredità Barcelona com a capdavantera en aquesta disciplina.

Figueres i Satué fan diplomàcia pública a la seva manera. Ho fan sense saber-ho. Tots dos han publicat i publiquen molt en català. Això també ho sabrà el públic que accedeixi en castellà a unes obres que mostren l'excel·lència de la recerca catalana en comunicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.