Opinió

Els Miralls de la Ficció

‘Isabel'

Quin és el model d'història que defensa la sèrie?

El 10 de setem­bre, la vigília de la Diada, TVE estre­nava la sèrie Isa­bel, sobre la vida de la pode­rosa reina que es va casar amb Fer­ran d'Aragó. La data esco­llida per estre­nar-la estava envol­tada d'un fort sar­casme. El mite d'Isa­bel la Catòlica durant molts anys s'ha afir­mat al vol­tant de la uni­tat d'Espa­nya, la cre­ació de l'imperi i la con­questa d'Amèrica. Els tres mites són, actu­al­ment, més que dis­cu­ti­bles, però mal­grat això la figura d'Isa­bel ha acon­se­guit prop de qua­tre mili­ons i mig d'audiència. Para­do­xal­ment, Isa­bel és una sèrie de pro­ducció cata­lana, de Dia­go­nal TV, res­pon­sa­ble de sèries com ara Vent­delplà i Kubala, Moreno i Menchón, però l'interès que ha des­per­tat la seva mito­lo­gia històrica ha estat sobre­tot fora de Cata­lu­nya. Isa­bel a Cata­lu­nya no ha pogut com­ba­tre sem­pre la força de Crackòvia o d'alguns epi­so­dis d'El con­vi­dat. La sèrie va néixer com un intent de gene­rar l'equi­va­lent espa­nyol de Los Tudor. També és cert que volia des­truir la vella imatge encar­to­nada que les pro­duc­ci­ons fran­quis­tes havien donat dels Reis Catòlics. Els tretze epi­so­dis varen ser plan­te­jats amb certa dig­ni­tat, tant for­mal com inter­pre­ta­tiva, però això no obvia que la resur­recció del mite d'Isa­bel, des que va començar la seva for­mació fins que va ser coro­nada reina de Cas­te­lla, està envol­tada de nom­bro­ses ombres. Men­tre que en nom­bro­sos posts del web ofi­cial del pro­grama es res­sus­ci­ten velles mito­lo­gies de l'imperi, en altres es vol recor­dar que en temps d'Isa­bel es va crear la Inqui­sició, es varen fer fora els jueus i es va ocu­par la Gra­nada musul­mana.

Els estu­dis sobre les pro­duc­ci­ons audi­o­vi­su­als coin­ci­dei­xen que cada cop hi ha més interès per crear pro­ces­sos iden­ti­ta­ris a l'entorn de la ficció. És per això que més enllà de les qua­li­tats i elo­gis que la sèrie ha rebut no puc estar-me de fer algu­nes pre­gun­tes: Quin és el model d'història que la sèrie defensa? Quina és la visió que es dóna de la corona d'Aragó? Quina herència cul­tu­ral sem­bla invo­car la sèrie? En quins àmbits ha aca­bat con­so­li­dant la seva recepció? Quan par­lem d'una ficció cen­trada en una figura tan con­tro­ver­tida com la reina catòlica, mol­tes d'aques­tes qüesti­ons no resul­ten inno­cents. Sobre­tot quan pen­sem que a Cata­lu­nya vivim un moment en què men­tre TVE res­sus­cita la per­sona que fa més de 500 anys va començar a con­so­li­dar el mite de la uni­tat espa­nyola, el debat polític català qüesti­ona les bases d'aquest model.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.