Opinió

La Columna

Gaudir Gaudí

El crític Daniel Giralt-Mira­cle ha tret un lli­bre, Gaudí essen­cial, que ens pot acom­pa­nyar en el lleure d'aques­tes fes­tes. Explica –amb ame­ni­tat i rigor– vida, idees i trets relle­vants de l'obra d'Antoni Gaudí, català de pro­jecció mun­dial.

Segons el pre­si­dent Mara­gall, hi ha dues fites que situen Cata­lu­nya en el pri­mer pla de l'atenció turística: els Jocs del 92 i l'Any Gaudí 2002. Ho revelà Giralt-Mira­cle en pre­sen­tar el seu lli­bre, el pas­sat dia 12. Pot­ser no som prou cons­ci­ents del que suposa el nos­tre patri­moni arqui­tectònic. Aquest lli­bre és una guia intel·ligent i atrac­tiva que ha d'engres­car-nos a reveure topants gau­di­ni­ans amb els ulls d'un autor expert. Si gau­dei­xen de Gaudí els foras­ters, no hi ha motius per pri­var-nos-en els cata­lans. Amb aquest lli­bre, no tenim excusa.

Vaig pren­dre nota de la síntesi que Giralt-Mira­cle féu de les eta­pes cre­a­ti­ves de Gaudí: la reli­gi­osa (església de la Colònia Güell, Sagrada Família), la civil (cases Cal­vet i Batlló, la Pedrera) i el pai­sat­gisme monu­men­tal (Park Güell). Aquí hi pot haver una pri­mera sor­presa. El Park Güell que veiem ara no és el que somià Eusebi Güell, el pro­mo­tor, ni el que dis­senyà i cons­truïa Gaudí. Volien fer-ne una “ciu­tat-jardí” a l'estil de les pro­pos­tes urbanísti­ques que avançaven lla­vors a Europa. Les obres es para­lit­za­ren per la fallida comer­cial de la ini­ci­a­tiva.

Si visi­tem aquest parc cal tenir pre­sent quina era la moti­vació de l'arqui­tecte en pro­jec­tar-lo. Pen­sava en un crei­xe­ment urbà espon­jat, oxi­ge­nat, que con­ju­minés pai­satge i arqui­tec­tura. En un arti­cle a Revista Nova de 31 de juliol de 1916, l'huma­nista Fran­cesc Pujols deia que Gaudí havia tret les cases i els tem­ples –i els jar­dins– “de les gra­pes de l'aca­de­misme”. Pujols afir­mava també que Gaudí no era gens cone­gut fora de Cata­lu­nya. El cert és que aquí tam­poc ho era gaire, o era mal cone­gut. Fou igno­rat durant anys. Si avui el tor­nem a gau­dir és gràcies a estu­dis com el que ens mos­tra, amb el dis­seny informàtic, la feina de l'arqui­tecte en geo­me­tria no reglada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.