opinió
Llocs de treball al parc natural
A Roses fa temps que debatem a l'entorn de la futura gestió del parc natural de Cap de Creus, entenent aquest espai com un element imprescindible al servei del turisme de qualitat de Roses i de Catalunya, i des del convenciment que el patrimoni –ja sigui històric, monumental o natural– no s'ha d'entendre com una càrrega, sinó com un recurs rendible capaç de generar riquesa, com una oportunitat.
El gran repte de la direcció del parc natural, i dels governs dels municipis que l'integren, és la posada en valor d'aquells elements que fan del cap de Creus un lloc excepcional. Cal fer visibles les carrerades entre feixes i els camins enmig de vinyes, olivars i ran de mar, d'una cala a l'altra, travessant des de la mar d'Amunt fins al golf i d'aquí fins al far de la Fi del Món. Hem de potenciar els dòlmens i menhirs, i Sant Pere de Rodes, i els masos i les barraques –les de pedra seca i les de pescadors–, i culminar amb les antigues instal·lacions militars del Port de la Selva i de Roses, i amb el Pení i la seva estació de radar. Cal mostrar el patrimoni del parc, des de la prehistòria fins a la més rabiosa actualitat tecnològica en el control de la navegació aèria. Tot dins un paisatge únic, amb un clima amable, envoltat pel mar de la cultura i amb el nou far que tots esperem amb delit a cala Montjoi: El Bulli, far mundial de la gastronomia.
Responent aquesta necessitat, estem concretant un pla de gestió del parc natural, pensat per al nostre municipi però de fàcil aplicació a la resta, amb el consens imprescindible del mateix parc, a fi de proveir-lo d'uns serveis marítims i terrestres que, plenament coherents amb els objectius que la llei de creació del parc determina, el posin al servei del país i alhora el valoritzin turísticament, donant-li tot l'impuls i la força possibles com a recurs de promoció i prestigi.
Com no podíem entendre-ho d'una altra manera, aquest pla de gestió s'està redactant amb criteris de sostenibilitat econòmica i preveiem que el seu desplegament serà capaç de generar una xifra no inferior al centenar de llocs de treball directes. Em refereixo
a llocs de treball veritables –en cap cas d'una nova càrrega per als contribuents–, creats a partir de la incorporació de nous serveis per als usuaris del parc. Aquesta dinamització indubtablement pot contribuir a generar més ocupació al sector de serveis de la comarca.
Sabem que el foment del sector turístic és fonamental per al creixement del PIB nacional. Per això, tenim l'obligació de situar tota aquesta riquesa al servei del progrés econòmic del nostre país i de posar tot l'èmfasi en la preservació del territori i de la cohesió social, i en la valorització de la cultura i la identitat en la seva millor expressió.
Lluitem per un país millor i, en aquesta nova etapa, més que mai, ens cal renovar conceptes i innovar, també en la gestió pública del patrimoni. Avui, més que mai, estem il·lusionats per un futur nacional lliure d'interferències i pel disseny d'un nou model de societat i d'administració que, en cap cas, podem copiar del vell estat. Cal treure'ns de sobre tot allò que fa segles que hem constatat que és perniciós per al desenvolupament personal i col·lectiu del poble. Cal avançar sense llast, sense posar límits a la creativitat, i treballar per una Roses de qualitat, dins la Catalunya de qualitat que tots volem.