Opinió

LA COLUMNA

El món des de Catalunya

Ha arribat una bona notícia per a Catalunya des de dues institucions de poder global amb seu a Washington (Banc Mundial) i a Nova York, (Nacions Unides). Allí presentaren el 17 de gener l'informe de la Universitat de Pennsilvània que reconeix amb solvència la feina i l'impacte dels think tanks d'arreu del món.

El CIDOB (Centre d'Estudis Internacionals a Barcelona), que presideix Carles Gasòliba, és un d'aquests laboratoris d'idees. Fa recerca, anàlisi i difusió de temes internacionals. Ha assolit per mèrits propis posicions reeixides: ocupa el lloc 18è del rànquing de think tanks de l'Europa occidental, pel davant d'espanyoles prou conegudes com ara l'Instituto Elcano (lloc 42) i la FAES (lloc 60). Una altra dada rellevant: el CIDOB és, segons aquell informe, el primer laboratori d'idees del sud d'Europa.

L'èxit creixent de CIDOB s'ha guanyat a pols, amb tenacitat i rigor, des que fou fundat el 1973. Es consolidà en la primeria en àmbits com ara la cooperació, la immigració, el desenvolupament. Evolucionà en l'atenció a àrees territorials clau: Rússia, l'Àsia Central, la Mediterrània, l'Amèrica Llatina. L'entrada de Gasòliba com a president potencia, a més, ben segur, l'enfortiment de relacions amb la Unió Europea. La UE ha confiat dos nous grans projectes al CIDOB: un de dimensió atlàntica; l'altre, dirigit a envigorir els valors democràtics.

Aquest think tank és una eina formidable per atreure cap a Catalunya una atenció internacional sòlida. La seva força radica en la independència radical. Aquesta virtut explica que el rànquing de la Universitat de Pennsilvània situï el laboratori d'idees català per damunt d'Elcano governamental espanyol i de la FAES partidista. Els analistes i experts estrangers saben valorar els indicadors ètics. No n'hi ha prou, però, amb tot això. Cal que la societat es beneficiï de manera directa dels treballs i estudis que fa el CIDOB. Amb aquest propòsit programa des d'ara actes oberts al públic en què diversos especialistes expliquen cada més què passa al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.