Opinió

LA CRÒNICA

Els perills de la mandra, la covardia i el poc coratge

Man­dra, falta de coratge i covar­dia. Són argu­ments que ahir es van escol­tar a la Casa de Cul­tura Les Ber­nar­des de Salt. Eren con­cep­tes que es volien rela­ci­o­nar amb el procés cap a la inde­pendència, per adver­tir que, si arre­len en el cor del país, li poden anar en con­tra. Eren, doncs, un avís per a nave­gants entre­gats a la causa i tri­pu­lació que valora pujar al vai­xell Lli­ber­tat. Les va posar sobre la taula el pro­fes­sor Josep Maria Ter­ri­ca­bras davant un audi­tori força nombrós. L'acte era una pro­posta de l'Assem­blea.cat de Salt i va ser orga­nit­zat amb la col·labo­ració de la Fun­dació Cata­lu­nya Estat. Una xer­rada amb el títol ja prou eloqüent: Inde­pendència? Des­mun­tem les pors. La xer­rada d'ahir va ser, també, una nova opor­tu­ni­tat d'escol­tar el pre­si­dent de la fun­dació, Jaume Vall­corba, que va tren­car tòpics sobre què com­por­ta­ria la inde­pendència. Ambdós són excel·lents comu­ni­ca­dors, i això es nota; i més si, com Vall­corba, s'ha de par­lar de xifres, un tema ja per ell mateix prou àrid. Una altra lec­tura de l'acte de Salt era plan­te­jar el tema de la inde­pendència en un muni­cipi que té una àmplia repre­sen­tació de naci­o­na­li­tats. La idea dels orga­nit­za­dors és que, quan es faci la con­sulta, el referèndum o les elec­ci­ons ple­bis­citàries, tot­hom tin­gui una opinió for­mada i lliu­re­ment voti a favor del procés...

Ambdós, doncs, es van pro­po­sar treure ferro a les pors que poden tenir els ciu­ta­dans davant d'aquest procés. Però va ser Ter­ri­ca­bras qui la va encer­tar ple­na­ment quan va par­lar de pors, rela­ci­o­nant-les amb la lli­ber­tat i amb la majo­ria d'edat . Què és la por? Què és aquest meca­nisme de defensa que ens pot para­lit­zar? Ara estem vivint un moment con­vuls, i això és nota. Hi ha dub­tes i pre­o­cu­pació, i és lògic. I, en aquest sen­tit, les pors fan ràpida­ment acte de presència.

Josep Maria Ter­ri­ca­bras va rela­ci­o­nar hàbil­ment, com dèiem, les pors amb la majo­ria d'edat. Ho va fer a través d'Imma­nuel Kant: “Il·lus­tració és la sor­tida de la mino­ria d'edat en què s'havia reclòs l'home per culpa d'ell mateix”, deia aquest filòsof. Kant feia referència a les per­so­nes i Ter­ri­ca­bras ho ampli­ava als pobles. És igual, com a exem­ple és vàlid. D'aquí l'opti­misme del veterà filòsof en asse­gu­rar: “No tinc cap dubte que el 2014 serem inde­pen­dents!” El seu con­ven­ci­ment, igual que el de Vall­corba, si bé aquest amb argu­ments tècnics –avui no hi entra­rem–, es fona­men­tava en la gent: “El que real­ment importa és que tots desit­gem un país millor.” No es tracta, sobre el paper, de cap brin­dis al sol. Si una per­sona, o un poble, que no deixa de ser una suma de per­so­nes, vol ser lliure, qui li ho pot impe­dir? Per això, i segons Ter­ri­ca­bras, ja està bé de tanta sub­missió. Cata­lu­nya té molt història; una gran història. Però ara, i menys que mai, no es pot per­me­tre no tenir clar que és un gran país. “És molt fàcil ser menor d'edat”, adver­tia Ter­ri­ca­bras, i no fer res. Vin­dria a ser con­ti­nuar pagant els 18.000 mili­ons de dèficit fis­cal, anar tirant i evi­tar créixer. Aquest argu­ment és el que es volia dei­xar clar ahir. Els avan­tat­ges de ser un país, un estat, que s'han dit a bas­ta­ment, però també la neces­si­tat de treure's la man­dra del damunt i afron­tar les pors.

Per cert, si aca­bem amb Kant, segu­ra­ment el pro­fes­sor Ter­ri­ca­bras, quan li pre­gun­tin què li sem­bla haver asso­lit la inde­pendència, con­tes­tarà: “Està bé.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.