Opinió

Bagul d'estiu

L'herència dels monjos rodamons

Les primeres guies eren per a homes de negocis

La guia de viat­ges és una de les eines indis­pen­sa­bles de qual­se­vol per­sona que vul­gui ori­en­tar-se en una país des­co­ne­gut. És, alhora, tes­ti­moni històric dels can­vis d'un país. Gràcies a les guies de viat­ges des­ca­ta­lo­ga­des sabem qui­nes mone­des hi havia a la Unió Euro­pea abans de l'euro i conei­xem la quo­ti­di­a­ni­tat del preu d'alguns ser­veis com, per exem­ple, els trans­ports. O sabem què era i com es vivia a la Rússia soviètica, per només esmen­tar dos exem­ples.

El Còdex calixtí, una joia medi­e­val d'incal­cu­la­ble valor, és con­si­de­rada la pri­mera guia de viat­ges de la història. El seu autor és Ayme­ric Picaud, un monjo francès del segle XII nas­cut a la loca­li­tat de Poi­tou i secre­tari per­so­nal del papa Calixt II.

Picaud va fer el camí de San­ti­ago de Com­pos­tel·la. Les peripècies del seu viatge, far­cit de perills en aque­lla època, es tro­ben inclo­ses en el lli­bre V del Còdex calixtí, també cone­gut com a Liber Sancti Jacobi, i que es con­serva actu­al­ment a la cate­dral de San­ti­ago de Com­pos­tel·la.

En aquesta obra el monjo francès des­criu amb detall els ele­ments geogràfics i etnogràfics del país, retrata els cos­tums de l'època i nom­bro­ses anècdo­tes, així com reco­ma­na­ci­ons sobre els perills que cal evi­tar, entre mol­tes altres coses.

Picaud va orga­nit­zar l'iti­ne­rari seguint el que es coneix com camí francès, por­tat a terme en tretze eta­pes clara­ment deli­mi­ta­des. El monjo establí que si s'anava a peu en un dia s'havien de recórrer 35 quilòmetres; setanta si es dis­po­sava d'un cavall. El seu lli­bre recull amb pre­cisió les distàncies entre els pobles, quins són els prin­ci­pals san­tu­a­ris i monu­ments que es poden tro­bar pel camí, així com fa obser­va­ci­ons sobre la gas­tro­no­mia, la pota­bi­li­tat de les aigües, el caràcter de les per­so­nes i els cos­tums de cada poble. Com es pot com­pro­var, una estruc­tura real­ment sem­blant a la de mol­tes de les guies de viat­ges moder­nes.

Les dar­re­res inves­ti­ga­ci­ons històriques sobre aquest lli­bre han conclòs que el monjo Picaud no va fer el recor­re­gut sol, sinó que va estar acom­pa­nyat per Gir­berga de Flan­des, qui podria ser, en rea­li­tat, l'autora d'aquesta ori­gi­nal guia de viat­ges per la ruta com­pos­tel·lana.

Mol­tes de les guies que s'escri­uen a par­tir d'aquell moment, com la Guia de Roma, del segle XVII, són guies més devo­ci­o­nals –escri­tes des d'un punt de vista religiós– que no pas turísti­ques. Alguns autors situen la gènesi de les guies tal com les conei­xem avui a l'entorn del segle XVIII, quan el turisme comença a for­mar part de les acti­vi­tats d'oci de la bur­ge­sia i l'aris­tocràcia euro­pees. És a par­tir d'aquell moment que apa­rei­xen les pri­me­res guies turísti­ques a Europa.

S'ano­me­na­ven Guia de Foras­ters i eren una mena de com­pendi amb unes indi­ca­ci­ons mínimes del que es podia visi­tar en una ciu­tat. En el fons, aquests lli­brets tenien una fina­li­tat més aviat comer­cial, perquè ana­ven adreçades als homes de nego­cis.

Les pri­me­res guies més asèpti­ques, que sepa­ren comen­ta­ris per­so­nals del con­tin­gut infor­ma­tiu, són atribuïdes a l'edi­tor ale­many Karl Bae­deker (1835), fill d'un impres­sor, i al publi­cista anglès John Mur­ray III (1836). Bae­deker va ser el pri­mer a posar estre­lles als llocs d'interès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.