Opinió

tantxtant

La recessió continua

Perquè hi hagi millora real de l'economia
cal que es traslladi
al mercat de treball

El Banc d'Espanya va anunciar ahir el final de la recessió econòmica, i va fer públic en el seu butlletí econòmic que el PIB del tercer trimestre del 2013 va augmentar un 0,1% respecte del segon trimestre del mateix any, tot avisant que es tracta d'una estimació i no d'una dada definitiva. La veritat és que la dada és molt minsa per fer una festa. El mateix Banc d'Espanya ho reconeix en l'informe econòmic que acompanya les dades estadístiques dient que: “Tanmateix, en termes de la taxa de variació interanual, el PIB hauria caigut un 1,2%.” Per tant, si comparem l'activitat econòmica del tercer trimestre del 2013 amb el mateix trimestre de l'any passat, tenim que enguany l'activitat econòmica és un 1,2% inferior a la que hi havia fa un any. Amb aquesta dada ja comencem a veure que l'afirmació que “la recessió s'ha acabat” és precipitada i triomfalista.

La institució més prestigiosa del món en l'anàlisi de les recessions econòmiques és l'Oficina Nacional d'Investigació Econòmica dels Estats Units (NBER, National Bureau of Economic Research en anglès). Segons el que diu la NBER a la seva pàgina web www.nber.org, no sempre que durant una recessió augmenta el PIB en un trimestre concret es pot considerar que la recessió s'hagi acabat. Com a exemple d'aquesta circumstància posa la recessió americana, que va anar del desembre del 2007 al juny del 2009, i en la qual hi va haver un creixement del PIB en el segon trimestre del 2008 del 0,5%, que després va anar seguit de quatre trimestres consecutius de descens del PIB.

Per saber si hi ha o no recessió en una economia, la NBER recomana tenir en compte, a més del PIB, dues altres magnituds econòmiques: l'evolució de la taxa d'ocupació (i, per tant, de creació de llocs de treball) i l'evolució dels concursos de creditors d'empreses (suspensions de pagaments i fallides). Aquí les dades no ofereixen cap dubte: segons les dades del mateix BE publicades, en el tercer trimestre del 2013 s'han destruït un 3,1% dels llocs de treball que hi havia al final del trimestre anterior, i, segons les dades del segon trimestre del 2013 de l'Estadística de Procediment Concursal de l'Institut Nacional d'Estadística publicades el mes d'agost passat, les suspensions de pagaments i fallides d'empreses van augmentar un 22,5% respecte del mateix trimestre del 2012. Per tant, aplicant els criteris de la NBER, podem concloure que la recessió encara durarà força temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia