Opinió

Cul-de-sac?

Estem en un cul-de-sac? En tot cas, amb molts forats practicables
des del tremp

Tenim la sen­sació que les pro­pe­res set­ma­nes ens hi juguem si pas­sem de curs o hem de repe­tir; que no sabem si estem en un cul-de-sac. Vegem-ho:

1. El sobi­ra­nisme trans­ver­sal en els aspec­tes ideològic, social i cul­tu­ral ha vin­gut per que­dar-se. La rup­tura men­tal de la majo­ria de la població cata­lana amb la casta extrac­tiva que con­trola l'Estat espa­nyol i que en fa un espai de manca de lli­ber­tats naci­o­nals, per­so­nals i de drets soci­als, és irre­ver­si­ble. Les mani­fes­ta­ci­ons de l'ANC han blin­dat per dues gene­ra­ci­ons més aquest sobi­ra­nisme social acu­mu­lat. Com que l'Estat no pot fer ser­vir els mit­jans tra­di­ci­o­nals armats emprats des de la guerra dels Sega­dors (de Secessió), aquesta acu­mu­lació social pot per­dre una o dues bata­lles, però surt indemne per gua­nyar el con­flicte.

2. La direcció política pro­ce­dent de les urnes a Cata­lu­nya (la repre­sen­tació par­la­mentària) és con­tra­dictòria i expressa la posició a con­tra­peu en què es tro­ben els par­tits de tra­dició democràtica que havien accep­tat el règim autonòmic. Havent rebut un suport elec­to­ral a un pro­grama de tran­sició, al cap d'uns mesos bona part de les seves bases elec­to­rals ja l'han superat. És tot tan ten­dre, que alguns diri­gents d'aques­tes coa­li­ci­ons que no es tro­ben còmodes en la trans­for­mació de les seves bases elec­to­rals, fan tot i més per embo­li­car la troca i inten­tar per la via de les nego­ci­a­ci­ons cupu­lars obte­nir una foto estàtica que els garan­teixi la dua­li­tat d'elec­to­rats. I això de les fotos estàtiques quan tot està en movi­ment és impos­si­ble.

3. Per això, cal men­ta­lit­zar-se que no hi ha res segur a curt ter­mini. I que l'atzu­cac no se solu­ci­o­narà per una sobre­ex­ci­tació del movi­ment popu­lar inde­pen­den­tista pres­si­o­nant els par­tits que se suposa que hau­rien de moure el cul. Al con­trari, hi ha el risc que, si la pressió no és intel·ligent, alhora que es pre­para men­tal­ment la població mobi­lit­zada per a un pos­si­ble canvi d'esce­nari, de guerra de movi­ments a guerra de posi­ci­ons –més lenta–, podríem crear més frus­tració de la necessària.

4. Trobo en canvi massa aban­do­nat, en aquest moment clau, el tre­ball per aglu­ti­nar i lide­rar el 30% de votants que mar­quen la distància entre el 54% que ja ha deci­dit que votarà que sí i el 84% que vol que es posi a votació el futur de Cata­lu­nya, que inclou gent que vota­ria que no, o que no està deci­dida, o que li agra­da­ria votar una altra pre­gunta. Trobo, per això, que es dóna poc relleu a la pluja de pro­nun­ci­a­ments de col·legis pro­fes­si­o­nals i d'alguns bis­bes, per exem­ple, pel dret a deci­dir. També es veuen arti­cles de peri­o­dis­tes (mediàtics) que, tot i no defi­nir-se inde­pen­den­tis­tes o fins i tot defi­nint-se con­tra­ris, abo­nen el referèndum i abo­mi­nen de la posició contrària del PPSOE. No hi ha manera que algú amb auto­ri­tat moral els aglu­tini i els posi ali­ne­ats en un movi­ment per la democràcia?

5. Si el procés s'enca­lla per res­pon­sa­bi­li­tat de les coa­li­ci­ons que tenen incrus­ta­des mino­ries a la seva direcció que fan ser­vir aquesta posició de blo­queig per impe­dir la defi­nició de les seves opci­ons per un referèndum homo­lo­ga­ble, com recla­men els experts i el Con­sell de Tran­sició, seran els elec­tors els que hau­ran de poder triar en unes elec­ci­ons entre tota la gamma, que va des de la dreta fins a l'esquerra alter­na­tiva, opci­ons ober­ta­ment auto­de­ter­mi­nis­tes, és a dir, favo­ra­bles al pro­nun­ci­a­ment binari per la inde­pendència. Això retar­darà el procés, però no l'atu­rarà.

6. Si el procés avança i amb pre­gunta i data s'arriba al final de tot assu­mint les reac­ci­ons jurídiques de l'Estat i superant-les des de la legi­ti­mi­tat alter­na­tiva, s'obre un període impre­vi­si­ble, on caldrà tenir aca­ba­des les peces de l'estruc­tura d'estat que per desídia auto­no­mista no s'han cons­truït en trenta anys (agència, banc, sis­tema elec­to­ral, etc.) i on l'auto­ri­tat moral que ens donarà el fet que la democràcia ha estat impe­dida per l'Estat faci­li­tarà més atots.

Estem en un cul-de-sac? En tot cas, amb molts forats prac­ti­ca­bles des del tremp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.