Opinió

La borsa o la vida

És un capitalisme escassament innovador que adopta en
les seves aventures internacionals actituds neocolonials

La borsa torna a pujar i això fa que el govern d'Espa­nya fat­xen­degi. El que passa a la borsa no té res a veure, però, amb la vida real. El nivell d'atur con­ti­nua essent escan­dalós, les xifres ofi­ci­als ama­guen que la bai­xada apa­rent es deu a dos fenòmens crei­xents: l'emi­gració mas­siva de joves i la reti­rada del mer­cat labo­ral de gent que ja desis­teix de bus­car feina, gent gran i dones, pre­fe­rent­ment. Aquesta greu situ­ació social es podria resis­tir si hom veiés per part dels governs una presa de deci­si­ons que ens encar­rilés cap al canvi de model econòmic. Però, ni es fa res, ni se'n parla. D'Ale­ma­nya en avall, es par­teix de la pre­missa que la sim­ple aus­te­ri­tat o la sim­ple per­vivència de les polítiques ante­ri­ors ens tor­na­ran a situar en un nou cicle de crei­xe­ment típic. Ningú aborda el fet que el pes econòmic, indus­trial i tec­nològic es des­plaça acce­le­ra­da­ment cap a tots els altres con­ti­nents no euro­peus. I que pre­ten­dre com­pe­tir en aquesta lliga només por­tarà al pati­ment de la majo­ria i a l'enri­qui­ment abu­siu de la mino­ria d'euro­peus que esta­ran a la cúpula de les soci­e­tats mul­ti­na­ci­o­nals que trau­ran els seus bene­fi­cis fora d'Europa.

Si aquest pano­rama en l'àmbit del cen­tre i del sud d'Europa –els nòrdics sí que estan fent el canvi de model econòmic– és prou lamen­ta­ble, més ho és en els ter­ri­to­ris perifèrics dels PIG. I aquí la casta extrac­tiva que viu d'Espa­nya hi fa un paper galdós. Els governs de Madrid i l'alta burocràcia sis­temàtica­ment obe­ei­xen les deman­des de l'oli­gar­quia finan­cera, de ser­veis regu­lars o expúblics, de les grans cons­truc­to­res i de les grans empre­ses de comu­ni­cació. L'entra­mat que s'ha situat a la llotja del Ber­nabéu és qui fa i desfà; qui posa el preu de la llum, qui marca els peat­ges, qui situa la fac­tura de telèfon de les més altes d'Europa. És un capi­ta­lisme nas­cut sota les fal­di­lles de l'Estat, escas­sa­ment inno­va­dor i que adopta en les seves aven­tu­res inter­na­ci­o­nals acti­tuds neo­co­lo­ni­als que com­por­ten inci­dents diver­sos amb estats com els sud-ame­ri­cans.

L'excusa de la crisi està ser­vint per apli­car recep­tes pseu­do­li­be­rals com la de la barra lliure a les grans superfícies i als hora­ris comer­ci­als. Dol molt que el mateix govern de Cata­lu­nya, amb l'invent de les deu zones espe­ci­als, esti­gui obrint el pas al comerç fora dels nuclis urbans, tren­cant del tot la filo­so­fia del comerç de pro­xi­mi­tat i forçant la lega­li­tat de forma cap­ci­osa, fent que els ter­renys des­ti­nats a inver­si­ons tec­nològiques es requa­li­fi­quin com a comer­ci­als.

En aquest marc d'eco­no­mia monopòlica, a sobre s'està pro­duint un bru­tal retrocés en polítiques d'inno­vació i recerca. A aquesta mal­for­mació congènita de l'Estat, cal afe­gir-hi la mala qua­li­tat del sis­tema legal i de l'admi­nis­tració. Una legis­lació inse­gura que va can­vi­ant amb cada canvi de color polític; una democràcia de baixa inten­si­tat on els poders legis­la­tiu, exe­cu­tiu i judi­cial estan a les matei­xes mans (vegeu el sai­net sobre la impu­tació de mem­bres de la família reial). I una classe política dels grans par­tits, que estan o han estat al govern, plena d'impu­ta­ci­ons per frau, sobre els quals hi ha dub­tes rao­na­bles que cap acabi a la presó. I encara més: la hipo­cre­sia de pre­sen­tar com a refor­mista un govern que és con­tra­re­for­mista i s'allu­nya de la mit­jana euro­pea en edu­cació (Wert), en drets i segu­re­tat (Fernández), en drets per­so­nals (Gallardón). No és d'estra­nyar, doncs, l'asèpsia de les res­pos­tes euro­pees a la carta de Mas. No es mullen per Cata­lu­nya, però tam­poc per Espa­nya. Europa sap que té un pro­blema que es diu Espa­nya. Cata­lu­nya n'és el símptoma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.