Opinió

anàlisi

Escac de Rajoy

Fernández Díaz lligava ETA i avortament, va posar en risc detencions a França i ara combat “aquelarres”

La relació de Jorge Fernández Díaz amb el llen­guatge no ha estat idíl·lica des que Mari­ano Rajoy li va con­fiar el coman­da­ment del Minis­teri de l'Inte­rior. “Pri­mer par­la­rem del que ha pas­sat avui i després d'altres coses, perquè l'avor­ta­ment té poc a veure amb ETA. Bé, alguna cosa sí que hi té a veure, però en fi, no gaire”, va argu­men­tar Fernández Díaz el 7 de maig pas­sat, abans d'orde­nar-se el torn de res­pos­tes, però sense que ningú l'hagués empès a traçar aquest paral·lelisme. Iro­nies del destí, l'avor­ta­ment i ETA tenen ara a veure que són dos dels tres únics fronts no econòmics de Rajoy –el ter­cer és Cata­lu­nya– en els quals es veu pres­si­o­nat per l'alè de l'ala ultra­dre­tana del PP.

El poten­cial irònic del destí, però, és tan ines­go­ta­ble com el del pas­sat. Perquè, el juliol del 2012, el mateix Jorge Fernández Díaz va estar a punt de fer avor­tar l'èxit d'una ope­ració con­tra ETA a França per la gosa­dia d'anun­ciar aquell matí als micròfons d'ABC Punto Radio que hi hau­ria “immi­nents bones notícies” amb la cap­tura d'etar­res. La reve­lació va obli­gar a impro­vi­sar un dis­po­si­tiu con­junt de la Guàrdia Civil i de la fran­cesa sub­di­recció anti­ter­ro­rista (Sdat) que no estava del tot tan­cat, però que va aca­bar amb la cap­tura de Juan María Mujika Dor­ron­soro a Aulo­ron, una loca­li­tat que es troba a 30 quilòmetres de Pau (Piri­neus Atlàntics). En aquest cas, la pre­ci­pi­tació del llen­guatge de Jorge Fernández Díaz adqui­ria un caire funest, perquè, per pri­mer cop en la història, els minis­tres de l'Inte­rior espa­nyol i francès (Manuel Valls) són tots dos bar­ce­lo­nins i es poden enten­dre fins i tot en català.

El judici que “l'avor­ta­ment sí que té alguna cosa a veure amb ETA” i la primícia de les “immi­nents bones notícies” no han estat més que la pista de gel idònia per a la rellis­cada d'anti­ci­par aquesta set­mana –amb una nota de premsa als mit­jans de comu­ni­cació, i via Twit­ter a tota la huma­ni­tat– l'ope­ració con­tra els advo­cats de l'esquerra abert­zale reu­nits al car­rer Elkano de Bil­bao. Pot ser una “estruc­tura clan­des­tina d'ETA” un grup de per­so­nes que es pre­sen­ten públi­ca­ment per obrir la inter­lo­cució del col·lec­tiu de pre­sos? Després de man­te­nir 24 reu­ni­ons al cone­gut des­patx de l'advo­cada Arantza Zulu­eta en un cèntric local de Bil­bao, és casual que el moment de les vuit deten­ci­ons arribi dies després del “reco­nei­xe­ment del dany cau­sat” per boca del mateix José Anto­nio Ruiz, Kubati (que va matar Yoyes pel fet de pen­sar com ara pensa ell), i dies abans d'un espe­rat comu­ni­cat en què ETA s'obri al des­ar­ma­ment?

Men­tre Rajoy aplica el silenci a l'última ope­ració Escac (en basc, xake), el minis­tre Fernández Díaz omple el buit amb un viratge cap als mots més aspres, pre­ci­sa­ment ara que el País Basc esbossa la pàgina de la recon­ci­li­ació per la gene­ro­si­tat d'espe­rit d'algu­nes vícti­mes i pel perdó volun­tari d'alguns vic­ti­ma­ris. I després de repe­tir fins a l'exte­nu­ació que “hi ha procés de pau quan hi ha hagut una guerra i aquí no hi ha hagut una guerra”, el minis­tre parla ara de “la bata­lla” i d'un “aque­larre” per refe­rir-se al reco­nei­xe­ment del dany cau­sat. En aquest afany, insis­teix a iden­ti­fi­car com a “escor­xa­dor” el que és des de fa anys el Tea­tre de Durango, exer­cici de nomen­cla­tura històrica que equi­val­dria a deno­mi­nar cam­bra de tor­tura fran­quista la seu de la comu­ni­tat de Madrid pels funes­tos inter­ro­ga­to­ris de què era esce­nari.

Aquest és el vímet amb què Rajoy va tei­xint la con­so­li­dació del que líders inter­na­ci­o­nals –com ara Kofi Annan– que van acu­dir a Aiete a jugar-se el pres­tigi ente­nien com un procés de pau. Com que Rajoy ha acon­se­guit a còpia d'incom­pa­rei­xen­ces que es parli de la llei Gallardón per refe­rir-se a la con­tes­tada llei Rajoy sobre l'avor­ta­ment i de la llei Wert per refe­rir-se a l'espa­nyo­lit­za­dora llei Rajoy d'edu­cació, si la pau acaba tron­to­llant, la màquina del llen­guatge de La Mon­cloa sem­pre per­metrà que el de pau sigui el procés o el no-procés de Fernández Díaz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.