opinió
Imatge i residus: el canvi de contenidors a Girona
La renovació del parc de contenidors de Girona ja és una realitat, i el regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, n'ha fet gala explicant que el canvi serà una gran millora per a la ciutat. Tot plegat ha consistit en la compra de 2.883 contenidors nous de trinca a la multinacional Ros Roca, amb un cost de 2.298.885 euros, dels quals un 80% provenen del fons FEDER i la resta, de recursos municipals.
Sovint les administracions centren la seva gestió en la façana per esquivar els debats de fons, que solen ser els realment importants. Aquest n'és un clar exemple. Atendre la problemàtica de la gestió de residus i avançar cap a un canvi de model és un dels principals reptes que té avui la societat gironina i catalana. Però en comptes d'abordar-lo com correspondria, CiU ha optat un cop més per vendre fum, a través d'una operació en què penso que s'ha malbaratat diner públic amb una frivolitat escruixidora.
L'actual regidor de Sostenibilitat té una sensibilitat ambiental nul·la, i simplement gestiona el dia a dia deixant-se portar per la inèrcia i el culte a la imatge. En aquest sentit, la decisió de renovar de cop tot el parc de contenidors nous sense dotar-se prèviament d'un pla estratègic de gestió de residus és enormement irresponsable, perquè ha significat un immens dispendi econòmic, i ens hipoteca per molts anys lligant-nos a un model poc eficient i insostenible.
Molts dels antics contenidors estaven en bon estat, i ens hauríem pogut estalviar una pila de diners reparant els més malmesos i pintant-los, i anar renovant progressivament els inservibles. Penso que això hauria estat el més sensat, sobretot tenint en compte la urgència d'endegar un debat de ciutat sobre la gestió dels residus, que hauria de culminar amb un nou pla local per a la prevenció de residus que ens serveixi de full de ruta pels anys que vénen. Pròximament la CUP presentarà una moció en el ple municipal en aquesta línia, perquè aquest debat no es pot ajornar més.
Avui, després d'unes primeres setmanes de rodatge i amb un 60% dels contenidors ja renovats, les primeres valoracions no són precisament positives. Els contenidors nous són poc pràctics i dificulten la feina als treballadors de la neteja. Alguns tenen la boca d'entrada molt petita, la qual cosa provoca problemes amb la fracció de paper i envasos, i les fraccions d'orgànica i vidre comencen a presentar un elevat índex d'impropis. Tot plegat és fruit de la mala planificació i la manca d'una bona campanya informativa i de sensibilització, i no s'arreglarà a força de sancions, com s'ha insinuat des del govern municipal.
Cal abordar d'una vegada la problemàtica dels residus a Girona, i treballar per reduir la brutal despesa del cost de la recollida i tractament de residus (més de dotze milions d'euros el 2014!) per tal de rebaixar l'impacte de la petjada ecològica i l'emissió de CO² al municipi. I per fer això cal repensar de fons l'actual model basat en els contenidors, i apostar fermament per la prevenció de residus i per sistemes moderns i eficients com ara la recollida selectiva porta a porta o els sistemes de dipòsit, devolució i retorn d'envasos (SDDR). Posem-nos-hi, perquè ens hi juguem la pervivència del nostre entorn natural i la qualitat de vida dels gironins i gironines d'avui i de demà.
Jordi Navarro i Morera, portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Girona