TAL DIA FARÀ UN ANY
Ampliar el zoom
La imatge ha fet la volta al món. Marwan, un nen sirià de només quatre anys, és a la frontera de Síria amb Jordània. Arrossega una bossa i mira a terra mentre l'envolta personal de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats. La fotografia, que va córrer com la pólvora per les xarxes socials, la va penjar un representant de l'ACNUR a Jordània amb un text on explicava en anglès que el nen, “separat temporalment” de la seva família, travessava la frontera. L'oficina espanyola de l'organisme internacional va repiular la fotografia explicant que el menor travessava tot sol la frontera. I es va arribar a informar que el petit havia travessat el desert tot sol fugint de la guerra que en dos anys i mig ha fet milers de morts a Síria. Marwan, efectivament va creuar la frontera sol, però perquè s'havia desorientat i s'havia separat una desena de metres d'un grup format per centenars de refugiats, la majoria dones i nens, que havien fet el mateix viatge que ell. Aquesta era la fotografia del moment si s'ampliava el zoom, el dia a dia de la frontera jordanosiriana. Perquè Marwan ens ha fet ampliar el zoom i ens ha recordat el drama que viuen milions de nens sirians, els que viuen sota el terror de les bombes i els que viuen en camps de refugiats.
Lluny dels despatxos de Ginebra on delegacions diplomàtiques no avancen ni un mil·límetre per trobar una solució al conflicte, més de cinc milions de nens sirians necessiten atenció urgent. Ens ho ha recordat Marwan i tambéUnicef , que l'any 2013 va destinar gairebé la meitat dels seus fons per a emergències a Síria. A la ineficàcia de la comunitat internacional se suma la dificultat per fer arribar l'ajut humanitari a aquells que ho necessiten. Sorprèn la indiferència amb què les potències contemplen com un règim causa la mort a milers i milers dels seus ciutadans i condemna un nombre superior a l'exili.
La imatge de Marwan ens ha fet, ens ha de fer, obrir el zoom. La seva història, amplificada a les xarxes socials fins a situar-se molt lluny de la realitat, ens ha portat a la retina allò que sabem que hi és però que amb el pas dels dies anem oblidant. És la realitat que viuen milions d'infants a Sudan del Sud, el Txad, Mali, Filipines, Somàlia, Afganistan... Països, com molt bé apunta Unicef, on és difícil, molt difícil, ser un nen.