Opinió

Són faves comptades

Independents

Les tecnologies ens han d'ajudar a no ser esclaus

D'entrada està molt bé per poder conciliar vida laboral i familiar, però a la pràctica serà impossible d'aplicar. Em refereixo a l'acord entre sindicats i patronals de França que obligarà –i aquesta és la clau, l'obligació– alguns treballadors a desconnectar el mòbil de la feina onze hores al dia per no allargar i sobrecarregar la jornada laboral. Un acord que és més fictici que real perquè malament rai quan els canvis s'han de fer si us plau per força. Els mòbils i les tauletes amb connexió a internet formen part de les nostres vides, tant de la laboral com de la familiar, i només el seny de cadascú serà la manera de regular de manera lògica una situació que no es pot aturar. Fa uns anys miràvem molt cap a França i sospiràvem per les proclames revolucionàries de la llibertat, igualtat i fraternitat, admiràvem la seva literatura, la seva cuina. Ens emmirallàvem tant en el país veí, l'admiràvem tant, que fins i tot crèiem que els nens venien de París. D'un temps cap aquí, però, tot això  ha canviat, malgrat que en qüestions laborals porten la veu cantant. Els francesos ja van ser precursors amb la llei de la jornada de 35 hores setmanals, que després van anar implantant altres països. Ara volen marcar també el pas i mirar d'evitar –si més no és ben lloable l'intent– que la nostra societat, hipercomunicada i hiperconnectada –però amb altes cotes d'aïllament–, acabi esborrant la ja prou difuminada frontera entre la vida laboral i la personal.

Veurem com els va i en funció del resultat qui sap si ens arriba a casa nostra. Malgrat tot, convé la reflexió sobre la necessitat de fer una aturada, un punt i a part, per després continuar amb forces renovades, amb energies, amb ganes. I les tecnologies ens han d'ajudar en aquest objectiu, no ens n'hem de fer esclaus, sinó servir-nos-en. Les pensem, les dissenyem i les utilitzem els humans pel nostre bon govern i tenen aquesta gran versatilitat que ens permet estar connectats i desconnectats. Ens permeten ser lliures i independents. Dependre'n només depèn de nosaltres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia