opinió

Una gran cova de desunió?

L'autor reflexiona sobre les religions a partir d'un incident al Sant Sepulcre

Ens hem de preservar de menystenir qualsevol església, qualsevol fe

Fa uns mesos, la televisió d'arreu del món va presentar una picabaralla molt sonada. Alguns representants de dues esglésies varen enfrontar-se a l'interior de la basílica del Sant Sepulcre a cops de canelobre i ciri gruixut. Malauradament, no era el primer ni serà l'últim enfrontament. Sembla ser que tot va sorgir per no respectar els horaris de les funcions i processons que determina un famós statu quo que reglamenta de manera molt estricta, des de fa anys i panys, el que uns i altres poden i han de fer allà dins.

Què voleu, dintre la basílica i al seu entorn hi ha un reguitzell de confessions. Les tres principals són els grecs ortodoxos, els llatins i els armenis. N'hi ha d'altres que s'han d'acontentar amb una capella o un racó. Des d'èpoques molt llunyanes, varen aconseguir tenir un espai sagrat en el lloc més sagrat de la fe cristiana. Després d'apropiar-se'l, l'han anat promovent i gaudint de beneficis espirituals i materials. La presència en si d'aquesta diversitat d'esglésies és enriquidora tot i que rellisca fàcilment cap a la dispersió i divisió. És important distingir diversitat de divisió. Acollir i viure amb sinceritat el missatge de l'evangeli sempre comporta inculturació, deixar-lo arrelar en una cultura determinada perquè hi esdevingui Paraula encarnada i llevat que fermenta. Cap cultura no el pot rebre i posseir totalment, totes en reflecteixen només un rostre i mostren així la seva extraordinària riquesa divina i humana.

De bon començament, les tradicions vivents gaudien de l'autonomia i llibertat d'esperit necessàries per a l'expansió inicial. Després, mica en mica, per exigències d'organització, per voler posar els punts doctrinals i morals sobre les is, es va tendir cap a la unitat, confonent-la, sovint, amb uniformitat. Els qui no acceptaren els primers documents sinodals i conciliars varen generar un primer front de divisió. Les polítiques imperials antigues i posteriors també contribuïren a arrabassar creients i confessions d'un i altre cantó. Per arrodonir-ho, la conquesta musulmana junt amb la desfeta dels croats canviaren radicalment la configuració cristiana de Terra Santa i de l'Orient Mitjà. Les últimes postres es deuen a l'arribada, a mitjans del XIX, d'un gran nombre de catòlics i protestants. Llavors, aquestes noves esglésies i comunitats es concentraren a Jerusalem, quedant-ne algunes d'esparpellades en altres llocs considerats sants.

Avui dia, amb el cor ben esmorteït per tanta divisió i malfiança entre uns i altres, intentem comprendre posicions doctrinals, ens entendrim explicant comportaments. Ens dol a l'ànima. Voldríem accelerar mecanismes d'apropament i de reconciliació. No sabem com posar-nos-hi perquè manquem de solatge evangèlic i pretenem encara tenir tota la veritat. Ens podríem permetre el dret de fustigar les institucions que viuen encegades i les doctrines que vehiculen poca Bona Notícia pel món. Són i seran un veritable fre per avançar en el camí de la unitat. En canvi, ens hem de preservar, a tot preu, de menystenir qualsevol església, de menysprear la fe de qualsevol dels seus fidels. La referència és de fiar: «Pare, et prego que siguin sempre un com tu i jo; et demano que no me'n toquin cap quan de mi es tracta.»

Una vegada visitat aquest lloc del Sant Sepulcre, considerant-nos sants i pecadors, superant els aspectes turístics i el mercadeig religiós, ens podem endinsar en el memorial de la mort i resurrecció de Jesús. Fa bo contemplar amb l'ajuda de les narracions evangèliques com, vencent la mort, es manifesta Vivent en el cor dels seus deixebles i amics de primera hora, d'avui i de sempre. La visita a Terra Santa i el pelegrinatge que hi fem es converteix en una veritable trobada amb Jesús. Aquesta pot ser també la fe retrobada, a Jerusalem i arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.