Opinió

opinió

Els neguits de la Beneta

La Beneta és una persona gran que viu sola en un pis de quaranta metres quadrats al Barri Vell de Girona. Ara està preocupada per complir les normes imposades per l'Ajuntament per recollir el rebuig urbà en aquell barri. L'equip municipal col·loca cubells en trenta punts estratègics perquè els veïns hi dipositin els residus. Però la Beneta només disposa de tres hores per fer-ho, ja que els posen a les vuit del vespre i els retiren a les onze de la nit. Fora d'aquestes hores, la brossa s'ha de mantenir a casa.

Aquest és el neguit de la Beneta, perquè li han dit que ha de proveir-se de cinc cubells per classificar els continguts. Un cubell per a la fracció orgànica; un altre per al rebuig; un tercer per al vidre; encara un altre per al paper, i finalment un per als envasos. Quedaran encara elements inclassificables... que s'han de portar a la deixalleria! Com que la Beneta és neta i polida, ja pensa creure, tot i que en una cuina petita cinc cubells ocupen molt lloc.

Amb els anys, la memòria li ha començat a fallar. I pateix, la Beneta, perquè no n'hi ha prou amb esperar a les vuit del vespre per baixar els diferents continguts. No, és més complex: el rebuig el pot baixar cada dia de la setmana. Però la fracció orgànica no es pot llençar el diumenge; la fracció de vidre, només el dimecres; la fracció de paper, el dimarts, el dijous i el dissabte. És molt senzill tot plegat: es tracta de plantar una llista a la cuina i dedicar-hi tot el dia!

Aquesta novetat l'han començada a finals de juny, però li han dit que des del juliol circula un inspector que remena els cubells per comprovar si es compleix l'ordre. Si troba algun sobre o paper a nom d'una persona del barri en un cubell equivocat, l'Ajuntament li envia un requeriment per correu certificat amb justificant de recepció que l'avisa que li pot imposar una multa de fins a sis-cents euros.

Més del que cobra la Beneta de pensió cada mes! I això la treu de polleguera. El requeriment diu que “posa fi a la via administrativa”, però pot fer un recurs al tribunal contenciós administratiu, per la qual cosa necessitarà un advocat i un procurador. “Ara pla, quin neguit!”

No entén la Beneta que sigui lícit que ningú remeni les seves deixalles. Li poden saber la vida i miracles! I quina feina, no? A aquest inspector l'han ensarronat! I la troballa d'un nom és prova suficient? Que consti que ella està molt d'acord que s'aprofiti el que es pugui de les escombraries i que es classifiqui. Però sense caure en extrems, i procurant convèncer els veïns, en lloc d'amenaçar-los amb sancions i tribunals.

La Beneta diu que hi ha gent de l'Ajuntament que viu al Barri Vell, i està disposada a comprovar si compleixen el seu propi decret!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia