Opinió

Per què s'ha escampat el virus de l'Ebola?

Des de que es va identificar el primer brot de virus de l'Ebola, al 1976, n'hi ha hagut 21 més de localitzats. Però cap com l'actual. De fet, ha estat infectada més gent i n'ha mort més en aquest darrer brot que no pas en tots els anteriors.

Quina n'ha estat la raó? N'hi ha unes quantes. Algunes són casuals, però la majoria no. La casual i bàsica és la primera. Aquest brot del virusde l'Ebola va aparèixer en una zona on fan frontera tres estats. Habitualment, els anteriors apareixen en àrees remotes d'un sol país que eren sotmeses aleshores a una rigorosa quarantena. Sovint sense misericòrdia. Simplement, l'exèrcit local envoltava l'àrea afectada i no deixava entrar-hi ni eixir-ne ningú. No era de cap manera una solució, ja que normalment implicava la mort de la majoria dels afectats, però contenia geogràficament el brot. En aquesta ocasió, es va escampar en zones de tres estats diferents en molt poc temps, provocant una manca de coordinació greu.

No només dels governs locals de Guinea, Sierra Leone i Libèria, sinó també, i sobretot, de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'OMS va tardar tres mesos a identificar el brot i encara dos mesos més a enviar a la zona un desplegament mínimament eficaç. Tothom està d'acord que la lenta reacció davant el cas és una de les causes determinants de l'extensió actual del problema. Era una vella teoria que si mai el virus de l'Ebola escapava de l'Àfrica arribaria a la resta del món en avió. Des de la zona afectada, especialment des de Nigèria i des del Senegal, els avions comuniquen de forma diària les seues capitals amb les principals ciutats del món. El que ningú no esperava, però, és que l'avió fos enviat a propòsit. De fet, la Unió Europea havia posat en marxa controls rigorosos a Londres i París, les dues ciutats on arriben la majoria dels avions provinents de la zona. I d'ací l'enuig gens dissimulat per la lamentable actuació del govern espanyol. El govern espanyol, primer, va desobeir la recomanació de l'OMS en el sentit d'atendre localment els malalts i no traslladar-los. Però, després, va organitzar una autèntica cadena de despropòsits sanitaris que, en comptes de contenir el virus, podrien haver-lo fet entrar sense control a Europa.

Ara, el problema és gestionar i controlar el brot de Madrid, el problema local europeu, i evitar que la situació degenere sanitàriament o socialment. Perquè el problema associat, com ja es veu, és l'enorme por que genera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.