Opinió

Cat escaldat, aigua tèbia tem

El pa de cada dia

L'Estat espanyol té la mà trencada a l'hora d'incomplir els compromisos urbanístics. Els exemples són múltiples i els trobem escampats al llarg i ample de la geografia catalana.

Fa poc, l'Estat va anunciar que al febrer quedarà inaugurat el pont sobre el riu Ter, a Girona. És una bona notícia, sens dubte, però arriba amb anys de retard. El pont ha sofert diverses demores. La darrera, de fa tan sols uns mesos, quan l'administració pública va haver d'aixecar tot el ciment del pont per tornar-lo a col·locar. Van tard i malament.

Els gironins estan tan escaldats que ni l'alcalde ni el regidor d'Urbanisme es refien dels nous terminis. Diuen que “l'Estat ha anunciat en més d'una ocasió terminis que s'han acabat incomplint”. L'alcalde, Carles Puigdemont, pensa que és més fàcil que les obres estiguin llestes el mes de març que al febrer.

No és gens estrany l'escepticisme municipal. El pont sobre el Ter havia d'estar enllestit primer el 2008. En lloc d'acabar-lo aquell any va ser quan van adjudicar les obres. Després van dir que estaria acabat el 2011, però evidentment tampoc el van acabar. El 2012 el Ministeri de Foment reconeixia que no sabia quan el tindria a punt. La darrera data en vermell del calendari era l'octubre del 2014. I ja som a gener del 2015.

A Foment fan justament el contrari del que predicava John D. Rockefeller, que deia:

“Aixeca't aviat, treballa fins tard i troba petroli.”

Llei i trampes
a l'Ebre

Aquest primer semestre del 2015 pot ser d'altes temperatures a la Conca de l'Ebre. Els ciutadans i les entitats tenen sis mesos per presentar al·legacions a la revisió del pla hidrològic de la Conca de l'Ebre. L'Estat vol anar per feina i enllestir ràpidament el tràmit, perquè acumula múltiples sancions europees per diversos retards i incompliments en aquesta matèria.

A finals de l'any passat una delegació de la Plataforma en Defensa de l'Ebre denunciava el govern espanyol davant de la Comissió Europea pels incompliments de la normativa europea en l'aplicació del pla hidrològic de l'Ebre.

Quan l'Estat ha de saltar-se la llei, en relació a Catalunya, no s'està de res. El govern espanyol ha vulnerat fins a 18 directives comunitàries i pot infringir fins a vuit tractats internacionals.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre assegura que l'Estat espanyol ha fet un plantejament que deteriora les masses d'aigua i que en cap cas compleix la normativa de protegir els ecosistemes ambientals. Els ebrencs consideren que el pla estatal no defensa el riu i denuncien que l'únic que vol l'Estat és liberalitzar i privatitzar l'aigua.

Al govern espanyol se li pot aplicar aquella frase de Voltaire que diu:

“L'home es precipita en l'errada amb més rapidesa que els rius corren cap al mar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.