Opinió

La columna

Coherència?

Malgrat el rebuig del PSOE a la presó permanent revisable, el que queda és la foto de Rajoy i Sánchez

Aquest dilluns el PP i el PSOE han signat, amb tota la solemnitat que s'esqueia, el quart pacte d'estat antiterrorista segellat en democràcia, una qüestió en la qual les dues forces majoritàries a l'Estat espanyol no tenen mai problema per posar-se d'acord, i més quan s'està en ple període preelectoral i amb Podem amenaçant de trencar el bipartidisme en el qual està instal·lada la política espanyola. Hores després dels atemptats a França, PP i PSOE es van afanyar a parlar d'endurir el Codi Penal per lluitar contra l'amenaça gihadista i pel camí el PP ha incorporat en l'Acord per consolidar la unitat en defensa de les llibertats i la lluita contra el terrorisme la presó permanent revisable, eufemisme de cadena perpètua, una mesura contra la qual els socialistes s'han mostrat en contra durant les negociacions de l'acord, el mateix dia de la seva signatura i l'endemà, amb l'anunci de portar aquesta figura davant del Tribunal Constitucional si s'incorpora finalment al Codi Penal. És a dir, que el PSOE signa un pacte amb el PP tot i haver-hi un dels punts amb el qual està totalment en contra, ja que va contra els seus principis. Un nou exemple de coherència.

Per molt que s'apressin a argumentar en tuits, declaracions i comunicats el seu rebuig, el que queda és la foto, la instantània de Rajoy i Sánchez rubricant un pacte a La Moncloa. I sense admetre preguntes... És la vella manera de fer en un moment en què la ciutadania reclama, precisament, fugir del tacticisme clàssic que impregna a vida política en favor de la transparència i la claredat. Que el PP amb la seva majoria pot imposar la presó permanent revisable és un fet; no és tan clar que el PSOE torni a La Moncloa i pugui suprimir aquesta nova figura penal, com diu que farà. Si el que pretenien els socialistes era deixar ben clar el seu suport a la lluita contra el terrorisme, podien haver votat les iniciatives parlamentàries que anaven en aquesta direcció sense necessitat de fer-se la foto, una foto que sens dubte i malgrat el que diuen des de les files socialistes, sí que tindrà un cost polític per a Sánchez, i per al PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia