Opinió

El timbal

Afers exteriors

Trenta-sis anys de democràcia constitucional han hagut de passar perquè una representant de l'Estat, en aquest cas la nova fiscal general, Consuelo Madrigal, es doni per assabentada que al seu país se't menysprea, se't vexa, se't discrimina i fins i tot se t'agredeix pel fet de parlar la teva llengua, sempre que no sigui l'espanyol. Que ho fa gent amb uniforme, autoritat i responsabilitat, com ara policies, guàrdies civils, jutges i funcionaris. Que les víctimes d'aquest abús mai han estat escoltades, ni enteses i encara menys rescabalades per la conculcació dels seus drets constitucionals. Que els autors d'aquestes humiliacions, que en qualsevol lloc civilitzat serien qualificades de xenofòbia, sempre, com diuen ells, se han ido de rositas. Senyora fiscal general, felicitats i fins d'aquí a 35 anys més. Perquè, com vostè sap, Espanya és espanyola i a Espanya es parla espanyol, i la cultura espanyola... –disculpin el lapsus, no seria cultura– ...i l'ADN espanyol és no donar valor a llengües com ara el català, no respectar que els catalans vulguem viure en la nostra pròpia llengua i no entendre (ni tolerar) que no preferim viure en espanyol sabent que “así nos entendemos todos”.

Els és aliè, el perceben inferior, i aquest és l'únic motiu racional que els permet vulnerar allò que consagra aquesta Constitució que tant diuen estimar i obeir, sense caure en cap contradicció ni personal, ni social, ni legal. Per això t'expulsen del Congrés si fas el discurs en català; per això no tenen cap mania a fragmentar el català, canviar-li el nom o fer-lo desaparèixer tant com poden, i per això Espanya aposta pel Cervantes i Catalunya i la resta de Països Catalans, pel Llull. Ara canviïn llengua catalana per interessos catalans i entendran per què Catalunya necessita ser a Roma i Viena, a París i Berlín, a Brussel·les i Londres, a Washington, Moscou i Pequín..., senzillament perquè les ambaixades i consolats de Margallo no poden defensar els interessos catalans de tota mena; els són aliens i els perceben inferiors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia