Opinió

la crònica

El rei espanyol ignora els regidors de la CUP

Com qualsevol altra tarda de finals de juny, ahir els nens jugaven a la plaça Prudenci Bertrana de Girona, la gent passejava, les terrasses del bars eren plenes. Tot ben normal, com cada dia. Potser més gent del compte esperant el bus a la parada, quatre joves que portaven pinganillo a l'orella i xerraven entre ells. Para el bus i no pugen, un altre bus i tampoc. Deixen la parada i es comencen a moure quan es forma un petit grup de persones.

Per l'altra banda de la plaça va anar arribant gent amb estelades, la bandera roja i l'àcrata, entre d'altres. Apoc a poc, va anar creixent el grup, quan són poc més d'una cinquantena, l'exregidor de la CUP, Jordi Navarro agafa un altaveu, fa una arenga antimonàrquica i crida tothom a anar en manifestació a l'Auditori, a pocs metres, per fer saber a Felip VI que no és benvingut a Girona.

Encapçala la marxa una pancarta amb el lema “Escac al rei, escac a Espanya!” La manifestació camina, deixa la plaça i enfila el carrer Caterina Albert, on és aturada pels Mossos d'Esquadra, que formaven una barrera, amb un desplegament policial espectacular. Manifestants i policia s'intercanvien algunes paraules i la xiulada i els crits en contra el rei se senten des de tot el barri de la Devesa. Cants, crits d'independència i consignes contra la monarquia. Uns moments d'incertesa, però l'ambient festiu i pacífic de la protesta posa en evidència el malbaratament de recursos que suposa el desplegament policial. Compto més d'una dotzena de camionetes policials amb més d'un centenar d'efectius antiavalots.

Com autèntiques torres, els Mossos formen una cadena infranquejable, que no deixa passar ningú. És talla el trànsit i queda tota la zona bloquejada. Els comentaris de veïns i transeünts damnificats no són precisament elogiosos cap al rei, les autoritats i la policia, que els impedeix durant una estona poder fer la seva vida normal al barri.

Els regidors de la CUP Lluc Salellas i Esther Costa s'acrediten com a càrrecs electes i demanen d'accedir a l'Auditori per lliurar una carta a Felip VI. Una missiva amb la qual volien deixar clar al monarca espanyol que no són benvinguts a Girona perquè no han estat escollits democràticament pels ciutadans i representen l'herència del totalitarisme. A la porta de l'Auditori els barren el pas. No els deixen passar perquè no hi han estat ni convidats, ni van acreditats, ni els volen.

És el segon intent fallit, en
una mateix dia, dels regidors de la CUP d'accedir a aquest espai municipal. Abans d'anar-hi en manifestació, ho havien intentant sols i com a autoritat local, amb el mateix resultat. També prèviament, fa una setmana, Lluc Salellas s'havia posat en contacte amb la Casa Reial, per poder entrar a la cerimònia de lliurament dels premis Princesa de Girona. En tot moment la màxima autoritat de l'Estat va ignorar els càrrecs electes i representants dels gironins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia