Opinió

De set en set

Transició

El passat diumenge, a l'Estat espanyol, es va tancar la Transició. Quaranta anys de dictadura franquista han exigit quaranta anys d'una Transició més o
menys pactada, sense ruptura i amb presència consolidada dels hereus de l'aflautat general. Ha costat Déu i ajuda, quan també els partits clàssics mantingueren les formes políticament correctes i competiren per l'espai però no massa per la ideologia. Total, un cicle repartit entre socialistes i dreta poc liberal, sense forat per als moviments rupturistes, que ha caducat quan la més absoluta de les majories ha evidenciat que la política del plasma havia arribat al cim.

D'altra banda, l'acció militant de les
perifèries, que ja havia anunciat abans la
fi de la Transició, ara ha qüestionat la farsa dels unionistes i fins ha trobat bona sintonia amb el Madrid comú –de comuners–, obrint els ulls a un procés de refundació on federalisme, dret a decidir, plurinacionalitat i drets dels homes i els pobles siguin paraules d'ús normal en un context normal.

Sóc optimista, hem de ser optimistes, perquè, amb una importantíssima aportació de Catalunya, l'ahir ja no serà el demà
i ara comença la segona transició –esperem que no sigui tan llarga– que ens portarà a experimentar nous llenguatges i on puguem parlar de tot, des del respecte i les ganes d'anar fent camí vers un nou paradigma polític, als municipis i a les nacions que, durant tres-cents anys, han
estat privades de l'expressió dels propis drets i desitjos.

Ep!, i res no serà fàcil, ja que, com deia
el filòsof, ara ha mort el vell i encara ha de nàixer el nou. Mes hi ha gent que vol dialogar, que creu que s'ha de dialogar, i això és la gran novetat. La segona transició exigirà molts pactes, defenses acèrrimes i cessions doloroses, però per primera vegada hi ha un gruix sensible de ciutadans dels pobles de les Espanyes que mostra la capacitat de jugar en un repte creatiu que pot arribar a ser apassionant. La segona transició ha arribat; esperem que ens sigui profitosa.

Als meus lectors: bones festes. Que el 2016 us sigui profitós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia