Opinió

LA GALERIA

La mar d'Amunt

Es mobilitzava en defensa dels pescadors locals quan centenars
de barques arribaven
de fora
per capturar l'anxova

Navegar per les xarxes socials en ocasions et comporta sorpreses agradables, com ara trobar algú de qui fa anys que li has perdut la pista. Hi ha trams de la vida en què coneixes gent que, per algun motiu que no controles, desapareix de la teva agenda, la perds de vista, i per coses de l'atzar no hi tornes a tenir cap contacte durant dècades, i no en saps mai més res. I un dia obres l'ordinador, et connectes a internet, entres el Facebook i de sobte t'apareix una sol·licitud d'amistat d'una d'aquelles persones que fa un munt d'anys ja vas esborrat del teu món. És com una aparició. És així com vaig retrobar l'Isidre, que des de la Xina em parlava d'un llibre que estava preparant sobre el Port de la Selva.

L'Isidre Coromines és un assessor de mercats internacionals i comerç exterior que es va titular a la Universitat de Mèxic. Havíem coincidint a l'Empordà, entre finals dels anys vuitanta i principis dels noranta, quan ell era regidor del Port de la Selva, i de l'època en què va regentar una guingueta prop de la platja. En aquells anys, l'home es mobilitzava a l'estiu en defensa dels pescadors locals quan centenars d'embarcacions de pesca foranes que venien del sud i durant setmanes feien cap al Port de la Selva per capturar l'anxova del cap de Creus.

Isidre Coromines, fill del Port de la Selva que ha viscut a Polònia, Mèxic, Cuba i la Xina, és un personatge poliglota –parla sis llengües–, polifacètic, pescador i un artista autodidacte que pinta i fa escultures, i un dia va decidir constituir la República del Cap de Creus.

Criat entre pescadors al Port de la Selva, enamorat del que qualifica com la república o la seva pàtria petita del cap de Creus, feia anys que recollia i guardava informació sobre el Pòsit de Pescadors, la casa del gremi, l'Art Gros, sobre el poble, la seva història, les històries de la seva gent, els que hi han nascut i viscut, però també aquells altres que n'han quedat seduïts, i hi han fet estades. Tot plegat ho ha recollit en el llibre La mar d'Amunt. El Port de la Selva. Un caràcter comú, un tarannà i una forma de fer de tot un poble. Una aproximació diferent a un petit poble d'orígens pescadors, turístic avui, que et dóna algunes claus per entendre com es vivia, com ha evolucionat i per què el Port de la Selva al llarg de la seva història ha inspirat poetes i escriptors de casa nostra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.