Opinió

opinió

‘Vaquilles' a Torroella, 24 anys més tard

El mes de juliol de l'any 1991, el ple de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'Estartit aprovava una moció presentada per ERC amb l'objectiu de convertir la població en municipi protector dels drets dels animals. Hi van votar a favor els quatre regidors de CiU, els dos de LEI i els dos d'ERC, el grup que la va impulsar. Els cinc regidors d'UPM, que lideraven el govern, hi van votar en contra. Vint-i-quatre anys després es continuen celebrant les “vaquilles”. En aquestes dues dècades i mig, el pes dels arguments dels animalistes referits al respecte pels animals ha arraconat les raons culturals. Ara bé, cal deixar clar que a Torroella no hi ha cap conflicte amb les vaquilles. Per no haver-hi, no hi ha ni debat. I de fet no ni n'ha perquè n'hi ha pocs que tinguin ganes de debatre.

Dijous, al ple, Sílvia Comas, portaveu de LEST, va tornar a posar el tema sobre la taula, i molt hàbilment va preguntar sobre l'opinió del govern. La portaveu del LEST buscava escletxa entre CiU i ERC-Junts. Va trobar-se, però, a l'altra banda de xarxa un tennista de braç potent que va engaltar una restada precisa i comprometedora de tothom. El portaveu d'ERC, Josep Maria Rufí, va aprofitar per assegurar que ell no era partidari de l'abolició de les vaquilles. La manifestació, però, tenia doble lectura. Ell volia explicar que l'abolició no seria una decisió de govern. És clar que Rufí també volia afirmar que “si era el ple qui ho decidia...”.

Durant la seva exposició qualsevol expert en semiòtica postural hauria gaudit de valent: a la banda esquerra, on s'asseu UPM i COET, hi havia molt de silenci i poca gesticulació. A la dreta, en el grup del LEST, es llegia satisfacció a la cara de Comas. I al costat es podien intuir fesomies de satisfacció dels dos regidors cupaires. Lluïen rictus de futbolista que acaba de quedar en fora de joc però que està content perquè ha descobert la cama dolenta del defensa central. I al centre, el portaveu d'ERC, abraonat al micròfon. Al seu costat, Jordi Cordon, l'alcalde, de CiU. El marcatge era de molt a prop. De tan a prop que li parlava a cau d'orella per recordar-li que la seva argumentació era només republicana i que no es podia expressar en nom del govern. Les vaquilles tornaven a estar sobre la taula. Rufí, estarrufat perquè li havien fet la feina, va deixar anar la frase que ressonarà dies: “Cal plantejar-se el tema altre cop en el ple.”

A Torroella històricament ningú es planteja mai l'abolició de la celebració de les vaquilles. Deien les males llengües que era per no perdre un parell de centenars de vots. Ara s'ha generat, però, un altre perill que tothom intueix: qualsevol dia es poden trobar una moció animalista reclamant-ne l'abolició. I què passaria? Donarà CiU llibertat de vot als seus regidors, entre els quals hi ha Juan Ramón Adalid, president de la Peña San Marcos? I UPM, s'hi oposaria tal com va fer l'any 1991?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia