Opinió

A la tres

‘Terminator' és aquí

“Els ‘terminators' de l'actualitat són els drons, que des de l'any 2009 han mort més de 3.000 persones

No sé si els agraden les pel·lícules de ciència-ficció. A mi sí. En tot cas, moltes de les imatges que s'hi veuen deixen de ser ciència-ficció si la pel·lícula ja té uns anyets. En el cas de The Terminator –aquest era el títol original de la pel·lícula que l'any 1984 va estrenar James Cameron amb un jovenet Arnold Schwarzenegger–, una part del que s'hi mostra és ja ben real a hores d'ara. Recordem breument l'argument del film: un cíborg assassí, el musculat Schwarzenegger, ve del futur per matar la Sarah Connor ja que vol evitar que sigui mare del que serà el cap de la resistència contra els robots que en un futur dominaran un món apocalíptic.

La realitat, una trentena d'anys després, és que, almenys que sapiguem públicament, no ha vingut cap cíborg ni robot de cap mena del futur a matar a ningú, però sí que és ben real que l'home ha ideat robots desproveïts de qualsevol sentiment que s'hi dediquen, robots que no tenen res a veure amb els de Jo, robot, d'Isaac Asimov, ni amb l'Eva de Kike Maíllo. Aquests robots assassins són els drons, la joguina del moment. Són drons assassins, no d'aquests que es presenten a la Fira de Sant Miquel de Lleida i que faciliten que, per exemple, els enginyers agrònoms puguin determinar si un cultiu necessita més o menys aigua, o com s'han d'aplicar els fertilitzants. Els drons carregats amb armament pesant funcionen com el Terminator del film de Cameron: el cíborg passava per habitatges, per una discoteca o per una comissaria de policia i matava a tothom que es posava al davant, sense cap consideració moral, en la seva recerca de Connor. Exactament igual que el dron de l'exèrcit dels Estats Units que el cap de setmana va matar 150 persones en una població al nord de Mogadiscio. Els Estats Units va assegurar que eren 150 milicians islamistes entrenant-se per cometre atemptats. Potser. Però, qui ho controla això? I si el dron entra en una zona on també hi ha civils? La màquina obeeix ordres i dispara els seus míssils. I prou. George W. Bush els va posar en funcionament i Obama ho ha continuat. I han mort més de 3.000 persones des del 2009.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia