Opinió

Full de ruta

Desobediència

La clau del procés no són les discussions entre partits, amb interessos legítims, sinó que concentracions com la d'ahir a Vic demostren que la gent encara empeny

Vic es va omplir ahir per donar suport a Joan Coma, el regidor que està sent investigat pel jutjat d'instrucció número 2 de l'Audiencia Nacional acusat de sedició, un delicte que, simplement, no existeix en l'actual Codi Penal si no hi ha violència. Però això, admès per altres jutjats del mateix alt tribunal, només constata que estem davant d'un judici polític. I ahir, hi va haver una resposta política, una resposta de la societat civil organitzada, la mateixa que va posar el procés en marxa i l'ha empès cada cop que hi ha hagut moments de dubtes. I aquesta resposta demostra com reaccionarà el país en el cas que aquesta persecució a càrrecs públics vagi més enllà i arribin les inhabilitacions.

I les inhabilitacions poden arribar abans als càrrecs públics municipals. I sobretot als de la CUP si aquests, mantenint la coherència amb la seva posició política, no assisteixen als jutjats, com va fer l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, fa uns dies. Aquesta decisió, ben coherent amb la posició de la CUP, com deia, generarà un conflicte en breu ja que és previsible que, davant d'una altra incompareixença, el jutjat ordeni a la policia judicial, els Mossos d'entrada, que vagin a buscar-la. Mossos duent càrrecs públics al jutjat. Una imatge no desitjada? O desitjada per algú? O fruit de la coherència? Junts pel Sí i la CUP pensen de manera diferent sobre la resposta a les agressions de l'Estat. Sobre això que en diem desobediència. Per la CUP, caldria començar ja i sumar-ne una rere l'altra: no atendre els requeriments judicials, no aplicar la llei mordassa, no aplicar la llei de governs locals, etcètera. Per JxSí, només cal una desobediència, al final d'aquesta legislatura. Dit això, no sé si aquest és un debat estèril... o no fer les proves de la llei Wert a primària o garantir la sanitat universal no són també microruptures? En tot cas, la clau no és la discussió entre partits, que tenen els seus interessos, legítims, sinó que concentracions com les d'ahir demostren que el procés manté la població al darrere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia