Opinió

Full de ruta

L'estrany gir de Colau

El problema serà governar. Colau ha optat per deixar de banda CiU, C's i el PP i ara seran ERC i la CUP els que la deixaran de banda a ella

Barcelona en Comú (BComú) i el PSC van presentar divendres el text del seu acord de govern que ara estan ratificant les seves bases. Ada Colau ha ofert reiterament un pacte d'esquerres a Barcelona. I l'havia ofert al PSC, a ERC i, fins i tot, a la CUP. Al final, però, pacta amb el PSC, els enginyers i constructors del model Barcelona, la casta que s'havia de desallotjar de la Casa Gran. Perquè BComú posa molt l'accent en la CiU de Xavier Trias, òbviament als seus antípodes, però la coalició nacionalista
només
ha governat la ciutat els darrers quatre anys –bé, i uns mesos amb Narcís Serra l'any 1979, de forma conjuntural– mentre que el veritable inventor de la marca Barcelona és el PSC i la ciutat actual –amb les seves virtuts i els seus defectes, emfatitzats pels seguidors de Colau– és fruit de les idees dels equips de Pasqual Maragall, Joan Clos i Jordi Hereu. Serra, sobretot, va posar ordre. Llavors, per què? Bàsicament per descarregar-se de feina. Perquè la governabilitat no només no està garantida sinó que, i el temps ens ho confirmarà o no, ha empitjorat, i molt. Però governar un monstre com Barcelona amb onze regidors és una aventura que s'ha demostrat impossible. Mirin les agendes dels consellers de districte, per exemple. Ara la feina recaurà sobre quinze persones i això alleugerirà i deixarà temps per pensar, per projectar, per afrontar el 2019.

El problema serà governar, però. Els calen sis regidors més per a la majoria absoluta. Colau ha optat per deixar de banda, fins i tot en grans temes de ciutat, com el tramvia, CiU, Ciutadans i PP. I ara, tot indica que ERC i CUP la deixaran a ella de banda. BComú donava per fet el suport de la CUP i s'ha trobat amb un os durant tot aquest mandat. Les reflexions a Ada: la rebel·lió democràtica o l'afer dels manters han estat punts d'inflexió. Pel que fa a ERC, Oriol Junqueras no vol ni sentir a parlar de tripartit. De fet, ell va guanyar la presidència d'ERC contra el tripartit. I el PSC i el procés? Doncs com l'oli i l'aigua. Colau, mala peça al teler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia