Opinió

Humor en majúscules

El sentit de l'humor més elaborat contribueix a pensar, a eixamplar els límits intel·lectuals, i des d'aquest punt de vista ha de ser irrenunciable

Aques­tes dies s'ha par­lat molt de l'humor, en el con­text de la lli­ber­tat d'expressió i de si hauríem, o no, en democràcia, d'autoim­po­sar-nos límits. Som l'única espècie que té sen­tit de l'humor, i l'uti­lit­zem de forma habi­tual en les nos­tres interac­ci­ons soci­als. L'humor té un lloc espe­cial al nos­tre cer­vell, i l'estudi del seu fun­ci­o­na­ment aporta dades que ens per­me­ten apro­fun­dir en el con­cepte més ampli d'huma­ni­tat. És d'això del que vull par­lar, en home­natge a tots els humo­ris­tes que d'una o altra manera veuen coar­tada la seva feina, en algu­nes oca­si­ons de manera abso­lu­ta­ment traumàtica, però que mal­grat tot la con­ti­nuen fent, en clara con­tri­bució al sen­tit més pro­fund i ampli de la paraula huma­ni­tat.

L'habi­li­tat per detec­tar l'humor és un procés cog­ni­tiu molt sofis­ti­cat que pro­voca l'acti­vació de zones molt diver­ses del cer­vell, impli­ca­des en la reso­lució d'incon­gruències, la gestió social i emo­ci­o­nal, el sen­ti­ment de benes­tar, la detecció de situ­a­ci­ons que reque­rei­xen una atenció espe­cial –com per exem­ple de perill– i la presa de deci­si­ons. Es gesta quan el que escol­tem o veiem dife­reix del que havíem anti­ci­pat, segons el con­text en què ens tro­bem i en funció de l'experiència de cadascú. Per aquest motiu, els acu­dits indu­ei­xen a pen­sar una cosa per final­ment can­viar-la per una altra de xocant, o situen en una mateixa imatge ele­ments apa­rent­ment con­tra­po­sats, la qual cosa obliga a una rein­ter­pre­tació refle­xiva, crítica i cre­a­tiva en funció del con­text. Per això el sen­tit de l'humor més ela­bo­rat con­tri­bu­eix a pen­sar, a eixam­plar els límits intel·lec­tu­als, i des d'aquest punt de vista ha de ser irre­nun­ci­a­ble.

Des d'un punt de vista evo­lu­tiu es con­si­dera que, a mesura que els homínids van anar evo­lu­ci­o­nant i els seus meca­nis­mes men­tals van anar adqui­rint més grau de cre­a­ti­vi­tat per resol­dre pro­ble­mes, espe­ci­al­ment en con­tex­tos soci­als com­ple­xos, també van començar a uti­lit­zar dre­ce­res men­tals per pre­veure i anti­ci­par-se a les situ­a­ci­ons. Tan­ma­teix, però, aques­tes dre­ce­res poden pro­vo­car fal­ses inferències. És aquí on s'ori­gina el sen­tit de l'humor, que s'ha d'enten­dre com el plaer que pro­voca recon­ci­liar les dis­crepàncies entre el que incons­ci­ent­ment havíem supo­sat i la rea­li­tat objec­tiva.

No totes les per­so­nes, però, per­ce­bem l'humor de la mateixa manera ni amb la mateixa finor, ni tam­poc tots els humors són iguals. Segons l'acti­vi­tat dife­ren­cial de les diver­ses parts del cer­vell impli­ca­des, es poden dis­tin­gir qua­tre tipus d'humor: el que alli­bera ten­si­ons soci­als, la qual cosa con­tri­bu­eix a pro­moure rela­ci­ons més ben­vo­lents; el que per­met veure les coses nega­ti­ves des d'un angle dife­rent, que per­met que aug­menti la con­fiança en un mateix; l'agres­siu, que es carac­te­ritza per l'ús del sar­casme, la burla i crítica, i que és el que amb més freqüència pot resul­tar ofen­siu per a algu­nes per­so­nes, i l'auto­des­truc­tiu, que es basa en la crítica pròpia i per­met obte­nir l'apro­vació dels altres.

Final­ment, s'ha demos­trat que les per­so­nes amb més sen­tit de l'humor tenen més neu­ro­nes en les zones impli­ca­des, però tan­ma­teix també s'ha vist que la cul­tura, a través de l'apre­nen­tatge, modula molt les con­ne­xi­ons en aques­tes matei­xes zones. I també ho fa la situ­ació social de cadascú. Per exem­ple, les per­so­nes que patei­xen d'ansi­e­tat social tenen dis­minuïda la capa­ci­tat de per­ce­bre l'humor, i els aug­menta la tendència a inter­pre­tar-lo de manera agres­siva. En resum, un sol bon acu­dit pot con­te­nir tot el còctel de la huma­ni­tat, en totes les seves dimen­si­ons.


XAVI RAMIRO



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.